Отбелязваме Деня на труда, БСП с първомайски митинг

Днес отбелязваме Международния ден на труда. На тази дата много страни в света честват обществените и икономически постижения на работническото движение и търсенето на повече държавна защита за работещите по света.

По случай Деня на труда БСП свиква днес традиционния първомайски митинг. Социалисти от цялата страна ще се съберат на площада пред Народното събрание в София под мотото "Време е за справедливост".

Първомайското шествие ще тръгне след това към Борисовата градина, за да бъде отбелязан и празникът на левия печат и в. "Дума", която става на 25 години.
Послания ще отправят председателят на БСП Михаил Миков, лидерът на софийските социалисти Калоян Паргов и синдикалисти.

Денят на труда, 1 май, е и ден на международното работническо движение и на левите движения. Историята на празника се свързва с работническото движение през 19 век и работническите протести за зачитане на социалните права.

Началото се поставя на 1 май 1886 година в САЩ, когато профсъюзите провеждат мащабна национална стачка, в която вземат участие над 300 000 работници от цялата страна с искане за въвеждане на официален 8-часов работен ден.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини