Взимат Агенцията за обществени поръчки от Лукарски и я дават на Владислав Горанов

Агенцията за обществени поръчки, която в момента е на подчинение на министъра на икономиката Божидар Лукарски, ще премине в ресора на финансовия министър Владислав Горанов. Това става ясно от проект на промени в Закона за обществените поръчки, който е публикуван за обществено обсъждане, предаде БГНЕС.

“Предложението е свързано с оптимизиране процеса на изпълнение на Националната стратегия за развитие на сектора обществени поръчки в България за периода 2014 – 2020 година”, гласят мотивите за преминаването на АОП от МИ към МФ.

Преместването се мотивира и с необходимостта от по-добър контрол върху различните етапи на провеждането на обществените поръчки. В момента предварителният контрол се осъществява от АОП, която е към Министерство на икономиката. Последващият контрол е възложен на Агенцията за държавна финансова инспекция и Изпълнителна агенция “Одит на средствата от ЕС”, които пък са на подчинение на Министерство на финансите.

Друг от мотивите за преместването на АОП е свързан с предвиденото въвеждане на изцяло електронна комуникация при провеждането на обществените поръчки и необходимостта от създаването на единна електронна платформа, която ще се администрира от Агенцията за обществени поръчки. Единственият функциониращ Централизиран орган за обществени поръчки в момента е позициониран в Министерство на финансите. ЦООП вече е стартирал действия по изграждане на електронна платформа за централизирано възлагане на обществени поръчки. “Същевременно е необходимо постигането на оперативна и функционална съвместимост, така че двете платформи да работят обвързано. Ето защо преминаването на Агенцията по обществени поръчки към Министерството на финансите ще сведе до минимум редица рискове от организационен, финансов и административен характер в тази насока”, гласят мотивите за промяна в ЗОП.

Очаква се проектът за изменение в ЗОП да бъде приет от правителството в средата на месец май, след което да бъде внесен в Народното събрание. Промените ще бъдат разгледани в спешен порядък, за да влязат в сила в близките месеци.

БГНЕС припомня, че в началото на април на обществено обсъждане бе предложен изцяло нов рамков Закон за обществените поръчки, чието влизане в сила се очаква да стане в началото или първата половина на 2016-та година

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.