Цецка Цачева отбеляза 139-тата годишнина от Априлското въстание в Клисура

Клисурци напоиха с кръвта си земята и от нея поникна чудният плод на свободата. С тези думи председателят на Народното събрание Цецка Цачева се обърна към участниците в отбелязването на 139-ата годишнина от Априлското въстание в Клисура. По думите й има селища в България, в землището на които срамът никога не е стъпвал. Те са темелът на историята ни, те са същността на геройството, такова селище е Клисура, заяви председателят на парламента.

„В далечната 1876 г. клисурци отсякоха един клон от дървото на българщината, направиха си от него ятагани и пищови и се опълчиха срещу вековния поробител. Те щедро дариха на своите сънародници чудния плод на свободата и завинаги им дадоха правото да носят в душите си чувството за национално достойнство“, отбеляза Цецка Цачева.

Според председателя на Народното събрание няма българин, който при спомена за Априлското въстание да не си припомня името на Никола Караджов, донесъл в града кървавото писмо на Каблешков; да не носи в съзнанието си представата за черешовото топче, за Боримечката; да не се сеща за клисурската местност „Зли дол”, за неравния бой с многобройния башибозук и опожаряването на Клисура.

В посланието си по повод 139-ата годишнина от Априлското въстание Цецка Цачева отбеляза, че дори когато животът е тежък, а пътят към благоденствието дълъг и труден, ние не трябва да забравяме, че притежаваме едно неизмеримо богатство – нашата национална свобода. По думите й Априлското въстание е пропито с кръвта на много клисурци и затова Клисура завинаги ще остане символ на геройството.

Председателят на парламента Цецка Цачева и народни представители участваха в тържествата на 1 май 2015 г. в Клисура по повод годишнината от Априлското въстание. Те поднесоха цветя на паметника на водача на въстанието в Клисура Никола Караджов. Беше представена и възстановка на моменти от въстанието в Клисура.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини