Осем хиляди души на митинга на БСП за Първи май

Калоян Паргов: БСП ще продължи да бъде на улицата с хората и ще защитава техните права

Провелият се днес митинг на БСП в София по случай Деня на труда взеха участие

повече от 8000 души. С лозунги „Време за справедливост”, „Справдливост”, „Солидарност”, „Искаме работа”, „За справедливост и достойни старини”, „По-справеливо заплащане на труда” събралото се множество тръгна от Народното събрание и стигна до Борисовата градина.

„Социалистите дълбоко ценим и уважаваме Деня на труда. Този ден обединява стремежите и усилията на всички трудещи се по света за сигурност, за справедливи доходи и за достоен живот. Няма да търпим повече условията, на които тези хора са подложени и БСП ще продължи да бъде на улицата с тях и ще защитава техните права”. Това заяви председателят на БСП-София Калоян Паргов пред събралите се над 8000 души. По думите му обаче за съжаление днес не можем да се похвалим с нито едно от тези неща.

„Искам да се обърна към майката със замразените майчински, към рабитника, който все още чака да получи заплатата си, към българските момичета и момчета, които работят в чужбина, към пенсионера, който живее с малката си пенсия, към хората в неравностойно положение, към младия човек, който не може да си позволи образование или търси работа и не може да я намери и всички онеправдани и унижени българи: Търпимостта на БСП се изчерта и свърши дотук. Време е да гръмне черешотото топче. Време е за справедливост”, заяви Паргов.

Александър Паунов: Винаги ще има 1-ви май, бойният празник на труда”.

„Винаги ще има 1-ви май, бойният празник на труда”. Това заяви пред събралите се председателят на Комунистическата партия Александър Паунов, който е част от коалиция БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ. По думите му тази особена дата няма да бъде забравена от всички, за които понятието „социална справедливост” не е куха фраза . Той поздрави присъстващите с думите на поета Смирненски „Усмивка за 1-ви май”.

Александър Радославов: Няма по-висше право от правото на труд

„Няма по-висше право от правото на труд. 25 години ни заблуждават, че у нас има свобода на личността и хората имат права, получи се обаче един див капитализъм”. Това каза друг коалиционен партньор на БСП- председателят на Движение за социален хуманизъм Александър Радославов по време на митинга. Той бе категоричен, че прогресивно мислещите хора не вярват, че може да има капитълизъм с човешко лице, затова трябва да обединим нашите усилия да възстановим социалната справедливост.

„Ние няма да позволим хората да страдат заради желанието на малкото богати да стават все по- богати, а средната класа да се разорява”, каза още той.

Велислава Дърева: Вестник „Дума” е една от последните територии на свободното слово в България.

„За какви ценности можем да говорим, когато човекът на честния труд в България

може да постигне само две неща - да живее в бедност и да умре в мизерия. Това не е

нашата България, ние трябва да я превърнем в държава, в която заслужаваме да живеем”.

Към това призова журналистът и общественик Велислава Дърева по време на митинга. Тя рипомни, че тази година вестник „Дума” става на 25 години, но обясни, че времето и животът на един вестник се измерват с дързост, кураж, честност, идеи и идеал. Дърева бе категорична, че „Дума” няма милионери, банки и чужди фондации зад гърба си.

„Нашият вестник има позиция, невероятен екип и най-прекрасните читатели. Защото нашите читатели не са просто купувачи на вестници, а наши съмишленици и съратници”, категорична бе тя. Дърева припомни, че „Дума” е създаден от безсмъртния български публицист Стефан Продев.

„Продев казваше, че свободата на печата е майка на всички свободи и там, където няма свобода на словото, никой не е свободен”, добави тя. Журналистът подчерта, че „Дума” е една от последните територии на свободното слово в България.

Елица Иванова: Боли ме, че управляващите се опитват да унищожат България

„Като млада майка и българка ме боли, че управляващите всеки ден се опитват да унищожат България и българите. За втори мандат Бойко Борисов показа с политиката си, че не мисли за страната ни”. Това каза по време на първомайския митинг младата майка Елица Иванова. Тя бе категорична, че българите не искат да ги управляват „умните и красиви калинки”, защото заради тях са уволнени истинските умни и достойни работещи хора. Иванова добави, че администрацията се е превърнала в ято насекоми и каза, че не иска с данъците си ние всички да плащаме заплатите на такива хора. „Не искам 10-годишният ми син всеки ден да ме пита защо е толкова трудно да се живее, въпреки че не ме е срам да му обясня”, добави Иванова. Тя призова всички да се борят за правата си и за по-справедлив живот в България.

„Нека днес да запалим искрата на надеждата, че ще живеем в една по-справедлива държава”, завърши Иванова.

Кристина Йотова: Трябва да бъдем по-сплотени и солидарни един към друг

Младият предприемач от Ботевград Кристина Йотова заяви пред хилядите социалисти, събрани на първомайския митинг, че всички ние сме свидетели на общество, което се разяжда от разделения. „Разделяме се на бедни и богати, млади и стари, русофили и русофоби, по етническа принадлежност. Това трябва да спре, защото точно сега трябва да бъдем по-сплотени и солидарни един към друг”, категорична бе тя. Кристина Йотова призова да се обединим и да кажем стоп на разделението. „Повече от 20 години ние нямаме работеща икономика, българският производител е поставен в ъгъла, всичко градено с десетилетия в момента се руши заради жаждата на печалба на шепа хора”, заяви Йотова.

Тя призова всички да излязат с гордо вдигнати глави и да се противопоставят на управлението, което всеки ден съсипва трудещия се българин.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини