Цвета Караянчева: Всички ценители на майсторството на Светлин Русев ще съхранят искреното си уважение към приноса му за развитието на изкуството

Вандали поругаха изложбата „За буквите” в центъра на София

Варна показва съкровищата си

Как Тръмп тласка света в ръцете на Путин

Барние прикани Великобритания да приеме споразумение за върховенството на Съда на ЕС

Кметът на Монтана стана чирак-резбар

Румен Петков: Светлин Русев ще остане с написаното, изреченото, нарисуваното в душите и в сърцата ни, в България и в света

Пленкович: Това посещение е крачка напред за сътрудничеството ни, благодаря на Борисов

Здравната каса вече покрива два нови медикамента за лечение на множествена склероза

Вандал повреди с метален стълб картината на Репин “Иван Грозни убива сина си”

Премиерът Борисов: Със загубата на Светлин Русев България загуби един от мъдреците си

Академик Светлин Русев пред „Труд“: Живеем в пиеса на абсурда, за която сами избираме актьорите

Почина Светлин Русев

Десетки мигранти загинаха при бягство от нелегален затвор в Либия

Премиерът Бойко Борисов: Това са нашите Балкани и нашата Европа, трябва ни единство за мир

Ползваме по-малко найлонови торбички

Снимка: Фейсбук

От 2012 г. до сега българинът е намалил употребата на найлонови торбички с 60%, обяви екоминистерството. Твърдението се базира на приходите от продуктовата такса за торбичките с дебелина под 25 микрона. Тя беше въведена през 2012 г. за пликове с дръжки, като размерът й се увеличава всяка година и в момента е 55 стотинки за брой.

Целта на налога бе да оскъпи найлоновите пликчета и по този начин да преориентира потребителите към торби за многократна употреба. Няма обаче данни за случаите, в които дължимата такса се укрива и не се плаща, или пък за употребата на торбички, чиито характеристики са по-различни и са извън обхвата на таксите.

Въпреки свитото потребление на найлонови торбички страната ни се нарежда на 11-о място в ЕС по този показател. Според изследване на Европейската комисия през 2014 г. всеки българин е ползвал по 246 найлонови торбички с дръжки при средна бройка за Европа 200 на човек. За да намали въздействието на отпадъка, във вторник Европейският парламент реши, че страните членки трябва да предприемат мерки консумацията да спадне до 90 торбички на човек през 2019 г. и до 40 торбички на човек до 2025 г.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.