Ползваме по-малко найлонови торбички

От 2012 г. до сега българинът е намалил употребата на найлонови торбички с 60%, обяви екоминистерството. Твърдението се базира на приходите от продуктовата такса за торбичките с дебелина под 25 микрона. Тя беше въведена през 2012 г. за пликове с дръжки, като размерът й се увеличава всяка година и в момента е 55 стотинки за брой.

Целта на налога бе да оскъпи найлоновите пликчета и по този начин да преориентира потребителите към торби за многократна употреба. Няма обаче данни за случаите, в които дължимата такса се укрива и не се плаща, или пък за употребата на торбички, чиито характеристики са по-различни и са извън обхвата на таксите.

Въпреки свитото потребление на найлонови торбички страната ни се нарежда на 11-о място в ЕС по този показател. Според изследване на Европейската комисия през 2014 г. всеки българин е ползвал по 246 найлонови торбички с дръжки при средна бройка за Европа 200 на човек. За да намали въздействието на отпадъка, във вторник Европейският парламент реши, че страните членки трябва да предприемат мерки консумацията да спадне до 90 торбички на човек през 2019 г. и до 40 торбички на човек до 2025 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес