Царят по-благочестив ли е от Апостола

Църквата признава ли републиката или работи за връщане на монархията

Светият синод съвсем се оплете в държавните въпроси. От премиера Бойко Борисов чакат пари за църкви и манастири, но повече милеят за патрона му Симеон Сакскобургготски и дори ще го титулуват цар на българите в литургиите си. При това - 4 пъти и преди споменаването на народа! Нищо чудно приживе на икона да го изрисуват, че и за светец да го прогласят. Ако все пак разумът не надделее над монархическите идеи на Пловдивския митрополит Николай.

Засега мотивите на владиката не са обявени, но за тях може да се съди от думите му, изречени през декември по време на служба в манастира „Св. св. Кирик и Юлита”, след които Симеон припадна: "Тук е Негово Величество Царят на българите Симеон Втори. Вашето присъствие е знак, че когато царят на българите е тук, това означава, че и държавата е тук. Уверявам ви, Ваше Величество, че църквата разбира статута на царя и винаги се молим за вас, но други не го разбират."
Та въпросът, който логично възниква след решението на синода, е - Църквата признава ли републиката или работи за връщане на монархията? И какво е за владиците държавността - царя или Конституцията, законите, демократично избраните президент, парламент и правителство? Старците се вкараха в директна интрига с президента около честването на 1150 години от покръстването - за него няма орден, но за царя и премиера ще има. Може би забравиха, че и Росен Плевнелиев се закле пред Конституцията и Библията. Както и самият Сакскобургготски, когато прие да бъде министър-председател, а не цар през 2001 г.?
Две са възможните обяснения на ставащото. Първото е откровен рекет към държавниците. На владиците не им стига фалконът за донасянето на благодатния огън. Искат задължително изучаване на религия в светското училище. Искат си имотите - безапелационно, без съдебни дела. Искат пари за ремонт на храмове и манастири. Искат.
Второто обяснение е гузна съвест. Признанието вероятно трябва да изтрие спомена за това, че духовници са следили Симеон и са докладвали на Държавна сигурност. Е, дядо Николай не е бил агент на ДС, но пък онези, които са го наставлявали, са грешни пред Сакскобургготски. Но той вече им прости - през 2001 г. със закон НДСВ изгони разколниците, върна храмове и манастири на Максимовия синод. Заради което винаги в храмовете го поставят пред царския трон, дават му да чете Символ веруюто. Но да задължават вярващия народ да се моли за „благочестивия” български цар Симеон е прекалено. Все пак той не е Покръстителя. Нито Апостола на свободата, който Църквата почита, но така и не обявява за светец. Симеон е син на последния български цар и 48-и министър-председател на Република България.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи