Силата на свещените татуировки

Пет линии с неразбираеми надписи. Двойка тигри, които могат да атакуват всеки момент. Геометрични фигури. Мъже, покрити целите с татуировки, които трябва да ги предпазят, да им гарантират късмет, а защо не и да им помогнат в любовта.

В древните дни на Ангкор, когато Кхмерската империя управлявала огромни райони от Югоизточна Азия, войниците се покриват от главата до петите със свещени татуировки - Yantra. Те били убедени, че татусите притежавали магически сили и благодарение на тях те успявали да се върнат живи от битките. Yantra татуировките били наречени още sak yan. Те се появили в Камбоджа, но след това по време на войните изчезнали почти изцяло.

Кхмерската янтра си останала най-автентичната и най-силната. Тя съдържа послания, изписани с древната кхмерска писменост. Предполага се, че те защитавали душата и дори давали магически сили. Изображенията започнали да се появяват по телата на поклонници в Тайланд и Бирма. Практиката започнала да добива популярност и сред будистките монаси в Сингапур. Sak означава татуировка, а yan е тайландската дума за санскритската “янтра”. Sak yan се татуират от практикуващите магия или тайнствени ритуали или от будистки монаси, като обикновено се използва дълга бамбукова пръчка със заострен край или метално копие.

За разлика от западния свят, в който монотеистичната религия сложила края на свещените татуси, в Югоизточна Азия практиката се разраснала с появата на будистките монаси от Индия. Много хора си останали и последователи на анимизма. Тази система от вярвания не приема разделението на тялото и душата. Почива на убеждението, че души имат и животните, растенията и други материални обекти, които управляват, до някаква степен, човешкото съществуване. Будистките вярвания се комбинират с тези на анимистите, а хората, които ги приемат, вярват, че религията е неразривно свързана с магията.

В началото, когато се появили татусите, те били предназначени предимно за войниците, които покривали целите си тела с тях, дори и пръстите на ръцете и краката. Крал Джаяварман VII сам изпробвал силата на рисунките. В запазените ръкописи се посочва, че в битка всички стрели отскачали от тялото му.

Смята се, че янтра татусите се правели още преди повече от 2 хил. години. Днес традицията е най-популярна в Тайланд, докато в страната, откъдето произхожда, Камбоджа, не е толкова запазена заради войните, в които загиват милиони.

Янтра татусите се използват основно за защита. Избралите да се татуират вярват, че така ще прогонят злите духове и ще се върнат невредими от сраженията. Точно затова изображенията са и толкова разпространени сред войниците. Рисунките им обещавали да запазят тялото им, стига те да следват определени правила, които вървели с тях. Вярва се, че силата на свещените татуси нараства с течение на времето. Така че, за да ги направят по-могъщи, майсторите на татусите отбелязвали и спазвали с поклонниците си ритуала Wai Khru. Wai Khru означава да отдадеш почит на учителя.

Sak yan се изобразявали не само на телата. Могат да бъдят видени и върху оръжията, дрехите, стените на дома.

Има най-различни варианти за татуси, но най-популярните включват:

- Ohng Phra – Тялото на Буда – едно от най-честите изображения. Дава напътствия, дарява с разум и показва правилния път.

- Ha-thaeo – петте редици – обикновено се татуира на гърба до лявото рамо. Всеки ред съдържа вид заклинание – за предпазване от злите духове и защита на дома, против лош късмет, срещу черна магия, за привличане на късмет, а последният ред прави притежателя му харизматичен и привлича противолоположния пол.

- Kao-yot – деветте остриета – изобразяват се в горната част на гърба в няколко разновидности и различна големина.

- Si-yot – четирите копия – оказват влияние върху чувствата и емоциите на другите

- Paet-thit – осемте точки – предлага защита в осемте посоки на Вселената. Има кръгла форма и се тауира в центъра на гърба.

- Mahaaniyohm - помага на носителя да се издигне в очите на другите, изобразява се на дясното рамо.

- Yot Mohnggoot – корона – помага и пази в битките

- Bpanjamukhee – петте лица – прогонва болестите и носи здраве.

- Suea – тигрите – Обикновено включва два тигъра – символи на власт и авторитет.

Най-доброто място да си направите янтра татуировка е Тайланд. Bangkok Ink, център и училище, което наскоро отвори вратите си за посетители от цял свят, предлага да въведе желаещите в древните практики. Татуси си слагат не само мъжете. Жените избират най-често тези, които им обещават успехи в любовта. Въпреки че изборът на място, където да бъде поставена татуировка зависи и от предпочитанията на бъдещия й притежател, се смята, че енергията се концентрира на върха на главата и това е най-доброто място, където да бъде поставен татусът.

Ученици в Bangkok Ink не липсват, защото усвояването на техниките другаде е много скъпо, а майсторите не са много склонни да показват тънкостите на занаята си, защото по този начин сами си създават конкуренция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл