Виж кой говори вместо метрото

„Внимание, вратите се затварят. Следваща станция “Софийски университет „Свети Климент Охридски“.

Така говори метрото от години. Всъщност зад думите стои една жена, която е позната от тв ефира. Това е Надя Обретенова, водеща на „По света и у нас“ по БНТ1.

Именно станцията, кръстена на Алма матер станала нейната най-любима. Не за друго, а защото при първите записи, още преди години, това било и първата спирка, която произнесла спокойно и правилно. Било вечер, след късна емисия „По света и у нас“. Трябвало да изчете всички станции една след друга - от „Обеля“ до „Сердика“, но все нещо не се получавало. Колегата й – Иван Ласков, който трябвало да направи монтажа, я посъветвал: Наде, спри да водиш новини, не се карай на тези хора да слязат на станцията, не ги заплашвай, че ще се затворят вратите!

Тогава тя решила да започне от станцията на Софийския университет. И записът се получил без проблеми.

През годините Иван Ласков се преместил в Лондон. При последните записи пак работили заедно, макар и физически разделени един от друг. Все пак със съвременната техника е възможно в един град да се направят записите, а в друга част от Европа да се направи монтажът, обяснява Обретенова.

Сега предстоят нови записи, защото от 8 май метрото вече ще стига и до Бизнес парка в „Младост“.

Преди месец, когато беше пуснат маршрутът и към летището, метрото проговори и на английски език заради очакваните пътници чужденци. „Преводът“ на станцията „Джи Ем Димитров“, която в София е по-известна като Г. М. Димитров, предизвика недоволство и заради това се наложи записите да се направят наново.

„Променихме го, защото явно хората така са свикнали, но ако трябва да сме точни, трябва да е Джи Ем Димитров“, казва Надя. И добавя, че с нетърпение очаква отзиви от чужденци, за които всъщност са предназначени съобщенията на английски.

И въпреки че Обретенова вече има тренинг, преди да отиде в студиото, за да запише станциите, задължително се настройва час-два за това, което й предстои. И сега влиза по-лесно в роля.

Да озвучаваш спирките, не е като да водиш новини. Когато съобщаваш случилото се в емисията, имаш право на своеобразна оценка с интонацията си например, казва Обретенова. А когато казваш имената на станциите, трябва да си дистанциран, да звучиш приятно, а не сериозно, усмихва се журналистката. И добавя, че е много горда, че именно тя озвучава подземната железница. Когато пътува в чужбина и ползва метро, винаги се ослушва, за да чуе как са го направили „колегите“.

Самата тя се вози в метрото най-често между „Сердика“ и СУ „Св. Климент Охридски“. Точно 3 минути.

Иначе Обретенова няма нищо с компанията „Метрополитен“, нищо, че е завършила инженерство във Висшия транспортен университет „Тодор Каблешков“. Тогава трябвало да сключи договор за стипендия с транспортна фирма, като можела да избира между БДЖ, градския транспорт или метрото. Избрала последното, защото това било нещо все още непознато и различно. През летните ваканции трябвало да ходи на бригада – помагала в канцелариите на „Метрополитен“ - било малко преди 1989 г. Именно там се запознала и с шефа на метрото инж. Стоян Братоев. Дошла демокрацията, нещата се променили, а строежът на подземната железница спрял. Но пък когато най-сетне влакчетата тръгнали, той й се обадил, за да я помоли именно тя да говори вместо метрото.

Междувременно Обретенова завършила журналистика и започнала работа в Нова тв, където е била водеща на новини и на криминално предаване. По-късно се мести в БНТ1, където освен с новини, се занимава и с разследвания.

Учи география за шести клас

Надя Обретенова има дъщеря Неда, която е в шести клас. За да й помага с уроците, на журналистката й се налага да се връща често назад в училище. „Най-много харесвам географията“, смее се водещата на новините.

Иначе разпуска, като се занимава с йога. Казва, че това е хобито, което й помага да се отърси от стреса и да намери баланса у себе си.

Обича и да се върти в кухнята, а специалитетите, които приготвя за любимите хора вкъщи, се променят през годините, но винаги са под марката „здравословни“. Обичам простите ястия – да има най-много 4-5 продукта в тях, за да се усети вкусът на всеки, обяснява Обретенова.

Със съпруга си водещата се запознава покрай телевизията. По онова време той работи в полицията, а тя в Нова тв. Той дошъл заедно със свой колега в тв канала по задачи. Запознал се с Надя и малко по малко се сближили.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица