Тапи и по трите магистрали (ОБЗОР)

Тапи на изходите от столицата, тапи и по основните пътни артерии в страната - така започна първият ден на май, първият и от трите почивни дни. Полицията и пътната агенция се сетиха да спрат движението на тировете едва след 12,30 ч, което позволи да се отворят допълнителни платна на ремонтираните участъци и движението постепенно се нормализира.

Заради ремонтите по бул. „Цариградско шосе“ много столичани предпочетоха да излязат от София през Южната дъга на Околовръстното. Пътуването обаче отнемаше около час, защото след Южната дъга с нейните четири ленти малко преди разклона за Панчарево колите влизат само в една, докато стигнат до началото на „Тракия“.

Движението по самата магистрала също бе затруднено, тъй като част от лентите са затворени заради ремонти, и 40-те километра от изхода на София до Ихтиман отнемаха около час.

Заради ремонтите на виадуктите „Елешница“ и „Бебреш“ по магистрала „Хемус“ също имаше гигантско задръстване. На тези две места движението преминава последователно от едното в другото платно заради започналите ремонти. Колоната заради втория мост започваше още в първия и най-дълъг тунел на Витиня в посока Варна и буквално пъплеше с по 5 км/ч. Задръстена беше дори аварийната лента въпреки изпратените на място екипи на магистрална полиция, съобщиха изнервени шофьори. Към 13 ч, след спирането на тировете, бе отворено допълнително платно на „Бебреш“. Движението се нормализира чак към 16,30 ч, когато и трафикът от столицата понамаля. Тогава пътната агенция отново разреши преминаването на тирове.

Дълги колони от автомобили се заформиха на няколко места и по пътя за Гърция.

Първото забавяне беше на мястото, където преди дни пропадна едното платно от аутобана. То е затворено за ремонт и движението е по стария път през Долна диканя, който е само с две ленти. На изхода от магистралата край Дупница също имаше задръстване заради стеснението на пътя. Следващият капан за шофьорите беше в Кресненското дефиле. Преди месец там се свлече огромна земна маса, която още не е разчистена напълно, и е въведен обходен маршрут. Той е около 200 метра и не затрудняваше особено движението през делничните дни, но вчера затапи засиления трафик. Последното премеждие бе между Сандански и Кулата заради строежа на магистралата. Там движението се отклонява през Петрич и няколко села, но пътят е само с две платна и изпреварването е невъзможно.

КОШМАР

Опашката от превозни средства на излизане от магистрала „Струма“ при дупнишкото село Дяково достигна 10 километра около обяд вчера, разказаха очевидци. Шефът на КАТ в Кюстендил Румен Точев каза, че така ще е до завършването на аутобана между Дупница и Благоевград, което ще стане наесен, след като е минал активният летен сезон, когато трафикът към Гърция е най-голям. "Изпратили сме наши екипи, за да респектират водачите, но като че ли ефектът е обратен - някои шофьори започват да карат прекалено бавно”, каза Точев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини