НЕК иска 1 млрд. лева с новите цени на тока

Националната електрическа компания (НЕК) очаква да получи 1,28 млрд. лева компенсация с новите цени на тока от 1 юли. Това е записано в искане на дружеството към Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Регулаторът публикува вчера заявките на НЕК и доставчиците на ток ЧЕЗ, ЕВН и „Енерго про“ за нови цени на електроенергията от 1 юли. Доставчиците настояват битовите клиенти да плащат с до 25% по-скъп ток по нощна тарифа и до 9% – по дневна. Калкулацията им обаче е правена, без да се отчете искането на НЕК за компенсация, а за да бъде удовлетворено, цените трябва да скочат повече.

В заявлението си НЕК обяснява, че основната причина за тежкото й състояние са решенията на регулатора до момента, който задържаше цените на компанията. Реалната загуба на НЕК по предварителни изчисления за миналата година е 769,20 млн. лева, а нетният финансов поток на дружеството е отрицателен – 922 млн. лева.

Заради неплатежоспособността си НЕК не може да изпълнява законовите изисквания за изкупуване на електроенергия, пише в заявлението на държавната компания. Общо дълговете на дружеството към края на годината възлизат на 3,45 млрд. лева, като половината са към доставчиците на ток, а останалите са към компанията майка Български енергиен холдинг.

От дружеството изтъкват също, че от юли то ще купува по-малко евтин ток от АЕЦ, а държавната ТЕЦ „Марица-изток 2“ вече ще продава електроенергия само на свободния пазар.

Не само НЕК, но и Електроенергийният системен оператор също очаква по-висока цена за преноса на тока по мрежата си. Предлаганото от него поскъпване обаче е минимално – едва 2,26% до 6,77 лева на мегаватчас. Това увеличение също трябва да се прибави към останалите искания по веригата.

От енергийният регулатор все още не са публикували заявките за промяна на цените на тока от производителите на електроенергия, които трябваше да ги внесат във ведомството до края на март.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.