Започва Великият пост

Лишени от свобода превзеха затвор в Рио де Жанейро

Саудитките вече имат право на собствен бизнес

Британски кметове на посещение в Брюксел, искат разговори за Брекзит

Сирийската армия влиза в Арфин Кюрдите искали от Дамаск противовъздушна отбрана срещу Турция

Виктор Орбан обяви Унгария за “последния бастион срещу ислямизацията в Европа”

Ще вали почти в цялата страна

Мистерията с тровене на кучетата в бургаския квартал “Сарафово” се разплита

Почина легендата на “Левски” Павел Панов

Пет жени са били убити в близост до църква в Дагестан

12 души са задържани преди срещата Левски – Ботев (Пд)

Красимир Каракачанов: Амбицията ми е докато съм министър да въведем доброволната военна служба

Патриарх Неофит поиска и даде прошка в храма ”Света Неделя”

Делян Пеевски: Противниците ми са хората, ограбили България

Пресичат измами с фирми на инвалиди

Законът за обществените поръчки ще бъде променен, за да се пресекат опитите за облагодетелстване и заобикаляне на правилата чрез предприятия и кооперации на инвалиди, които получават поръчки по привилегирована процедура (виж карето).

Промените, публикувани за обществено обсъждане, се правят по предложение на вицепремиера Томислав Дончев. С тях се предвижда Агенцията по обществени поръчки да мине от икономическото към финансовото министерство.

Според поправките за инвалиди вече ще бъдат запазвани основно малки поръчки – до 264 000 лв. за строителство и до 66 000 лв. за услуги и доставки. Досега нямаше таван. Въвеждат се и минимални изисквания, на които трябва да отговарят тези предприятия – да са на печалба и да имат достатъчно капацитет, за да изпълнят доставката. Поръчка ще може да се преотстъпва на подизпълнител само ако и той е кооперация или дружество на инвалиди.

В случай че нито една фирма на лица с увреждания не отговаря на изискванията на възложителя, поръчката ще се изпълнява от обикновено търговско дружество. Задължително фирмите на инвалиди трябва да са регистрирани в Агенцията на хората с увреждания.

Неотдавна изп. директор на агенцията Минчо Коралски каза в интервю пред „Труд“, че има бум на регистрацията на предприятия на инвалиди, тъй като по закон част от поръчките са запазени за тях.

На ден се регистрирали средно по пет такива. Те обаче в повечето случаи не са истински и поръчките реално се прехвърлят на подизпълнители, а самите инвалиди нито печелят, нито имат осигурена работа.

В мотивите за поправките на закона се описва същият проблем – злоупотреби при печеленето на конкурси, както и излишно забавяне на поръчки, когато на тях не се явяват предприятия на хора с увреждания.

Какво

е запазено

Законът за обществените поръчки задължава Министерския съвет да изготвя списък на дейности и услуги, които са запазени за изпълнение само от специализирани предприятия или кооперации на хора с увреждания.

В списъка са близо 400 вида стоки и услуги. Сред тях са якета, ризи, шорти, бебешки дрехи, вратовръзки и т.н. Включени са също ботуши, обувки, мебели и офис обзавеждане, строителни материали и др. Резервирани са дори строителни дейности.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.