Плевнелиев: Априлското въстание е ярък символ на пробуждането на българския дух и на борбата за човешко и национално достойнство

"Скъпи сънародници, за мен е чест да бъда сред вас в родолюбиво Панагюрище, записало достойно името си като столица на героична България по време на незабравимата Априлска епопея". Това каза президентът Росен Плевнелиев по време на тържественото отбелязване на 139-годишнината от Априлското въстание, предаде "Фокус".

„Отправяйки поглед към величествените и страшни дни на 1876 г. си даваме сметка, че в българската историческа памет има пътеводни звезди, които не избледняват с времето. Има величини, с които поколение след поколение, винаги ще се сравняваме. Всяко време на триумф и трагедия ражда своите ярки личности. Априлското въстание – този ярък символ на пробуждането на българския дух, на борбата за човешко и национално достойнство, бе дело на цяла плеяда от титани на българската история. То се превърна във връх на националноосвободителните борби на българския народ, благодарение на всички онези знайни и незнайни герои, които презряха живот и имане, водени от словата на Бенковски: „Боже! Дай ми сила и недей ме оставя сам; помогни ми в святото предприятие да избавя тоя народ от железните нокти на тиранина!”, заяви Плевнелиев.

Той подчерта, че сърцата на потомците остават винаги отворени за подвига на саможертвата на апостолите.

„Априлското въстание бе самостоятелно дело на българския народ с ясни идеи и стратегии. Ето защо, то се превърна много повече от военна акция и израсна до висотата на блестящ политически успех с огромно значение за българската кауза. Пожарите на бунта осуетиха цяла Европа и не позволиха на Великите сили цинично да обърнат гръб на факта, че на Балканите има един народ, който е готов да мре за свобода и достойнство”, отбеляза президентът Плевнелиев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини