Йоахим Гаук: Трябва да платим репарации на Гърция

Президентът на Германия Йоахим Гаук подкрепя исканията на Атина за репарации за нацистката окупация на Гърция по време на Втората световна война. Той обяви позицията си в интервю в днешния брой на Die Süddeutsche Zeitung и призова Германия да поеме историческата си отговорност, въпреки че правителството на канцлера Ангела Меркел категорично отхвърля подобни претенции на Атина.

„Ние не сме само тези, които сме днес, но и наследници на онези, които през Втората световна война оставиха разрушителна диря в Европа, включително и в Гърция, за която знаехме позорно малко“, заяви Гаук. „Би било правилно ако отговорна държава като нашата проучи възможностите за изплащане на репарации“, коментира германският президент.

Атина настоява, че трябва да получи от Берлин репарации в размер на 278.7 млрд. евро. Властите в Германия са категорични, че въпросът е уреден с международни споразумения. Гръцките власти обаче твърдят, че разполагат с нови доказателства на базата на документи от американската армия за размера на щетите по време на нацистката окупация

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят