Калфин: Пенсиите ще се увеличават през годините

"Не съм склонен да отстъпя от въвеждането на възраст за пенсиониране за полицаи и военни", заяви пред Нова телевизия социалният министър Ивайло Калфин. „Надявам се пенсионната реформа да бъде приета в този вид.

Ако се променят някои нейни параметри, то това ще промени цялата система. Това, което внасяме сега, са над 20 мерки, които вървят в пакет”, подчерта той. Калфин увери, че е осъществим примерът, даден от него по-рано, според който 50-годишен мъж, получаващ 1300-1400 лева заплата в този момент, през 2029 година ще може да се пенсионира с пенсия от 1400 лева.

„Тези примери аз не съм си ги измислил. Те се основават на разчети и дългосрочни икономически прогнози, които се правят в НОИ. Ако се приеме пакетът, който съм предложил, в следващите 15 години силно ще намалее зависимостта на НОИ от бюджета", аргументира се той.

„НОИ е един баланс, който има приходи и разходи. Много е важно как ще се структурират приходите и какъв ще бъде достъпът до пенсиите, за да се види какви ще са разходите. В такъв случай всяка една комбинация от възможни мерки дава различен ефект.

Това, което сме заложили в тази конкретна комбинация и с тези конкретни стойности, показва точно, че пенсиите могат да се увеличават", изтъкна министърът. Той заяви, че е още твърде рано да се каже дали големият излишък от 1 милиард и повишаващата се събираемост на приходите ще доведат до ръст на пенсиите и на минималната заплата в скоро време.

„Резултатите са много добри. Смятам, че ако продължат така, следващата година ще имаме аргументи да говорим по този въпрос”, заяви Калфин. По думите му АБВ е за прогресивното облагане на доходите: "Това е едно от ясните ни различия с другите участници в управлението. Колегите от ГЕРБ, Реформаторския блок, а доколкото знам и от ДПС, са абсолютно против всякаква промяна в плоския данък”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес