Нигяр Джафер: Моделът на здравеопазването е грешен

Весела Лечева: Грешка е да се иска оставка за изразена политическа позиция

Хлапета ще борят агресията с картинг и съвети от професионални пилоти

Изчезнаха 111 девойки след нападение в Нигерия

Учени регистрираха подозрителна активност на Йелоустоунския супервулкан

МЗ: Бутилираната вода носи сериозен риск за детското здраве

Мел Гибсън снима детективски сериал

173 милиона за нов център на София (ВИДЕО) Пускат нощен транспорт за 2 лв.

Две българки на топ постове в ЕК Първата жена начело на Евростат ще е Мариана Коцева

Вижте акцентите от броя на “Труд” в четвъртък, 22 февруари 2018

Русия е заплатила глоба от 15 милиона долара на Международния олимпийски комитет

Актьорите Гал Гадот и Марк Хамил ще връчват награди “Оскар”

Мъж обгоря след инцидент в леярна Прокуратурата проверява и друг случай

Валери Жаблянов в блиц пред “Труд”: ГЕРБ удрят всеки, който не им харесва

Легионер стрелец обвинен за хулиганство Горския човек заплашил служители на МВР, че ги очакват много изненади

Плевнелиев: Решението на Св. Синод да споменава Симеон Втори като цар на българите може да доведе до разделение в обществото

„Днес България е горд член на европейското семейство, което е изпълнена мечта и завет на поколения българи. Гордеем се, че сме демократична парламентарна република”. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в поздравителното си слово по случай отбелязването на 1150 години от Покръстването на българите. Държавният глава присъства на тържествена света литургия, отслужена от Патриарх Неофит в голямата базилика на Националния историко-археологически резерват „Плиска”, съобщиха от президентския пресцентър.

Държавният глава отправи пожелание сегашните и бъдещите български духовници, държавници и обществени лидери да имат далновидността на Свети Княз Борис и като него да взимат мъдри решения, които да обединяват народа и да надграждат постигнатия демократичен и правов ред.

„На този паметен за всички българи юбилей се прекланяме пред великото дело на княз Борис-Михаил, което ни сплоти като народ. Преди 1150 години България е най-мощната държава в Европейския югоизток“, посочи в изказването си президентът Росен Плевнелиев. „Свети княз Борис е първият български държавник, който разбира, че не новите територии, а духовното единство на нацията e здравата основа за нейното бъдеще. Приемайки християнството, Борис предприема най-важната промяна в нашата 13-вековна история, като вписва българите в семейството на просветените европейски народи”, подчерта президентът Росен Плевнелиев. Той изтъкна, че въпреки превратностите на историята, именно вярата и християнските ценности са съхранили нашия народ и са му помогнали да опази своя дух, идентичност и бъдеще през вековете.

„Нека днес сведем глави пред всички хора на духа, които опазиха българщината и ни помогнаха да се споим като народ и нация. Да пребъде великото дело на светия български Княз Борис Михаил”, заяви още държавният глава.

В отговор на журналистически въпрос относно последното решение на Светия синод, президентът Росен Плевнелиев отново посочи, че в този ден е важно всички да си спомняме завета на княз Борис Михаил. „Както политическите, така и духовните лидери на България да се поучат от неговото дело на сплотяване и създаване на здрава основа на българите, за да пребъдат във вековете. На това свещено място си пожелавам политическите и духовните ни лидери да следват този завет и да работят за единството на народа“, заяви президентът Плевнелиев. „Като държавен глава заставам твърдо зад Конституционния ред в държавата. Като смирен мирянин и християнин ще се надявам и ще се моля Светият Синод да преосмисли своето решение, което има символичен смисъл и може да доведе до риска християните в България да се разделят на монархисти и републиканци. Президентът изрази голямата си надежда, че Светия синод ще вземе своите мъдри решения. „Оставам с огромното си уважение към Българската православна църква и ще работя като държавен глава винаги за нейното единство“, допълни още президентът Росен Плевнелиев.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете