Съдия Куцкова: Създават проблеми на бунтарите в съдебната система

Лошото отношение към младите хора в съдебната система, които си позволяват да изразят мнение, ме възмути повече отколкото това, че не ме избраха за председател на Софийския апелативен съд. Това заяви пред bTV съдия Нели Куцкова.

„Никой не е длъжен да ме избира и харесва, но трябва да обясним какво се случва – след като един час ме хвалиха и задаваха сериозни въпроси, те не ме избраха и не обясниха защо”, каза тя, допълвайки: „Всеки акт, който завърши с решение, трябва да бъде мотивиран”.

Единственият, който си каза, беше шефът на етичната комисия Ясен Тодоров и той обясни, че съм политически обвързана, защото съм била зам.-министър на правосъдието, посочи Куцкова, но отрече да има някакви политически зависимости. Съдията каза, че не се чувства обидена, но решението на Висшия съдебен съвет е оскърбително за голяма част от колегите ѝ.

„Този акт който се показа е крайно обезкуражителен за младите колеги”, коментира тя. Тя даде за пример и друго скандално решение в деня, когато не беше избрана от ВСС – с гласуването на статутите на несменяемост на млади съдии. По думите ѝ един от младите ѝ колеги от т.нар. бунтари и критичен към ВСС – Красимир Мазгалов, не е получил мнозинство когато е гласуван неговият статут, което би означавало уволнение. В крайна сметка решението е било прегласувано. Според нея това означава, че „който много знае да приказва, няма да придобие статут на несменяемост.

„А излизай пред медиите и говори за съдиите, и няма как да не отнесеш нещо”, допълни Нели Куцкова. „Това отношение към младите хора, които се позволяват да изразят мнение, ме възмути повече”, допълни тя. По думите ѝ гнилите ябълки в съдебната система не се ограничават със съдия Румяна Ченалова.

„Предпочитам да говоря за здравите ябълки – вярвам, че са повече. Дядо ми беше професионален градинар и от него знам, че гнилите не заразяват здравите, но все пак се виждат”, посочи обаче тя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини