Уволненият д-р Дечев: Някой иска да прибере 4-те милиона лева на болница „Св. Иван Рилски”

”Някой иска да прибере 4-те милиона лева на болница „Св. Иван Рилски”. Това заяви пред Нова телевизия уволненият директор на болница „Св. Иван Рилски” д-р Дечо Дечев, който се обяви против сливането на неговата болница с Александровска.

Той посочи, че никъде в света хората не отиват към обединяване на такива болници. „Това означава, че работещите в тези болници ще се върнат в период от преди 25 години. Новото обединение, което се твърди, че ще има, ще има една шапка. Ще се подредят едни фирми, от които всички болници ще трябва да пазаруват задължително от тях. Монополизира се и има реален риск. Витае идеята да се извърши една подмолна приватизация чрез широко прокламираното обединение на тези болници”, заяви д-р Дечев.

По думите му, за да постигнеш нещо на фона на трудности, трябва да направиш екип, който работи в една посока. „Аз успях да убедя всички хора, че по линията на прозрачността е възможно в една държавна болница хората да печелят прозрачни пари, а не под масата”, каза още д-р Дечо Дечев.

Ролята на електронните четци в болниците, обещана от д-р Петър Москов е нулева. Според него инвестицията е над 10 млн. лева в страна, като още около 15 млн. лева са за електрони подписи. Той уточни, че по този начин всеки един, който е лъгал НЗОК, може да продължи го прави. „Това е нещо, прието от предишното правителство, а не от правителството на д-р Москов. Той продължава да утежнява финансовото положение в страната”, подчерта д-р Дечев.

„Никъде по света един администратор не е клиницист. Това е начин, по който ти се позволява да можеш да практикуваш няколко дейности. Преразходът от 100 млн. лева през 2014 година е отишъл в някои определени болници и то с ръст между 30 и 600%. Тези проценти трябва да предизвикат анализ. Не може с пъти да се повишава прихода от касата. Приемането на дейността за 2014 като база за 2015 узаконява кражбите в НЗОК”, посочи д-р Дечев. Според него, за две години ръстът е над 400 000 болни. „Това нещо не го е измислил Москов, това е нещо, което го е измислило предишното ръководство. Намаляването на финансирането на болниците неминуемо води до влошаването на медицинския резултат. Българските граждани ще получат медицина с по-лошо качество отколкото преди. Достъпът на гражданите до болница е отхвърлен”, допълни д-р Дечев. По думите му, методиката на здравният министър д-р Петър Москов заличава следите на едно голямо източване на касата, осъществено през 2014 година. „Не може 100 млн. ръст в областта на болничната помощ да не предизвиква повод за сериозна проверка преди да се приема нова методика. Ръстът на медикаментите за онкоболни от 2012 до 2014 година е над 100 млн. лева. Защо един човек, който твърди, че е реформатор, го отрича и го приема като атака срещу него?”, каза още д-р Дечо Дечев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини