На 21 юни 2018 да почерпят

Мръсен въздух убива 18 000 българи годишно Праховите частици допринасят за рак, увреждане на плода при бременни и др.

Ангела Меркел: Миграцията е предизвикателството на Европа

Путин се срещна с генералните секретари на ООН и на Съвета на Европа

Втори данък за имоти в морски и планински курорти Очакват 300 млн. лв. допълнително в хазната само за един сезон

Храната в Полша е по-евтина от нашата Потребителската електроника в България по-скъпа от Ирландия

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в четвъртък, 21 юни 2018

Милка Христова: Управляващите в СО за пореден път опитаха да прокарат решение, като заобиколят СОС

Селянин уби приятелката си с вила и се обеси (обзор) Двамата отишли да берат липов цвят и се скарали жестоко

Пламен Димитров, лидер на КНСБ: Да бъде удвоена добавката на хора с над 90 % увреждания

Голям пожар бушува в покрайнините на Пловдив

Лувъра гостува на Велики Преслав Старата столица показва шедьоври на византийското изкуство

Кабинетът раздаде 60 милиона лева (обзор) Лекарите в спешна помощ получават 19,6 млн. лв., с които ще се вдигнат заплатите им

Европа въвежда контрамита за стоки от Съединените щати

Музеи привличат гости с виртуална реалност

Търновци проектират къщи, които сами се захранват с ток

Къщи, които сами се захранват с ток, а излишъка от електричество продават на НЕК, са на път да се превърнат в хит във Велико Търново. От кметската администрация на старата столица обявиха, че вече има няколко проекта за домове, които произвеждат електричество.

“Законът вече позволява съоръжения в частни имоти до 30 киловатчаса да се правят без проекти и специални съгласувания.Приемат се в последствие.По-големите мощности обаче изискват уведомления.Има интерес, това е бъдещето на строителството на екологични сгради, които се “самообслужват” и пестят от разходите”, обясниха от общинската управа на болярския град.

Първата сграда, която прави ток сама е супермаркетът в квартал “Чолаковци”.На покрива и има соларни панели с мощност около 100 киловата.Подобни съоръжения са поставени и на няколко от постройките на надстроените гаражи по ул.”Полтава”.

“Собствената консумация на такъв дом е около 10 киловата на час.Останалото се търгува на преференциални цени на енергийния доставчик “Енерго про”, което е регламентирано и със закон”, обясняват архитекти.

В РИОСВ в старата столица има депозирани три проекта, които касаят частни къщи в района на китните села Вонеща вода и Малки чифлик.”Сградите са така проектирани, че соларни панели на покривите им да произвеждат ток само от светлина, което е съвременна технология. Тя не зависи пряко от слънцето и е ефективна дори и в мрачни дни.

Собственик на вила в Хаинбоаз пък възнамерява да монтира две инсталации и да използва светлината да прави ток и да подгрява вода. Горещата вода ще е и за отопление на къщата през зимата.Излишният ток пък се продава, а цената е около 8 стотинки на киловат.

“Слънчевата централа не е сложно съоръжение.Освен слънчевите панели, които събират енергията има и електронен инвертор. Чрез жица улавя слънчевата енергия. Тя е прав ток и машината го превръща в променлив на 220 волта и с 50 херца честота. След като мине през “компютъра”, той е готов да отиде в мрежата, с която работи в синхрон”, разясняват запознати със съвременната технология.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.