Частни лесовъди на съд за фалшиви документи

Изправят на съд частни лесовъди от Велико Търново за фалшифициране на документи. Районната прокуратура в старата столица е внесла обвинителен акт срещу Виолета Иванова и Веселин Стоянов с фирма "Лес-2004" ЕООД заради подправени данни в официални бланки за добив и търговия на дървесина.

При мащабното разследване е установено, че престъпната дейност е извършена през периода от 4 август 2008 г до 26 септември 2009 г.Иванова е действала като управител на дружеството, а Стоянов е бил подбудител за незаконното деяние. По случая били извършени комплексна лесотехническа и финансово-икономическа експертизи, както и графологически анализ. Доказано било, че е преправяно съдържанието на индиговите екземпляри на фактури за отчитане в Държавното лесничейство и в Държавната дивечовъдна станция /ДДС/ "Болярка" във Велико Търново. Манипулация имало и на превозните билети, в които е вписвано различно съдържание в някои от реквизитите им.

"В оригинала на документите били посочвани истинските количества и вид на продавания материал. Тези бланки са издавани на купувачите на дървесина", разкриха от прокуратурата.

Разследващите допълниха, че останалите ексземпляри от отчетните фактури, които отивали в държавните поделения на ДДС "Болярка" и Държавното лесничейство обаче съдържали занижени количества и друг вид дървесина.

"Разминаване в данните на добито и продадено количество материал било засечено и в дневника, който бил воден в централния склад на фирма "Лес-2004" ЕООД във великотърновското село Вонеща вода", обясниха работили по случая.

Разнищването на незаконната дейност и събирането на доказателства продължило дълго като на експертиза била подлагана всяка от издадените фактури. Така материалите по делото набъбнали на около 10 000 страници. Процесът срещу Виолета Иванова и Веселин Стоянов ще е в Районния съд във Велико Търново.

"Какъв е размерът на причинената вреда на държавата от подправянето на документите, е обект на друга проверка. Тя обаче все още не е приключила", допълниха запознати с казуса.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони