Алпинист: Релефът в Непал ще се промени

Релефът в Непал ще се промени след унищожителното земетресение. Това каза  за Фокус алпинистът и художник Иван Мутафов.

По думите му, планината ''се е отърсила'' след трусовете с магнитут 8 и 9 по скалата на Рихтер. Той посочи, че това се е случило вследствие на пренаселения алпинизъм, който Непалското правителство е позволило, да се осъществява там. '

'Светът се струпа около Еверест. Всеки отива да види най-високия връх и едва ли не всеки иска да го изкачи. Това се превърна в някаква мания. 1000 човека са били в базовия лагер. Това е едно пренаселване'', допълни Иван Мутафов.

Той посочи, че планините там са младонагънати. Това е предпоставка за движение на земната маса. ''Със сигурност ще има промени. Маршрутите се променят. Променя се неминуемо, всекидневно и ежечасно ледника Кумбу, но сега ще има още по-сериозни промени. Всичко, което е построено към Еверест като парапети и катерачни пътища, които се поддържат от шерпите, в момента вече не съществуват. Те са изчезнали заедно с хората'', обясни Иван Мутафов.

По думите му, през следващите два сезона е немислимо да се осъществява изкачване на Еверест. Той допълни, че ще е нужна много работа, за да бъдат възстановени катерачните пътища, за да се достигне до по-горните лагери и съответно и до самия връх.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл