Нови пунктове за фискален контрол до границите

Националната агенция за приходите (НАП) ще засили контрола на стоките с висок фискален риск. Това става ясно от Конвергентната програма на България до 2018 г., изпратена до Европейската комисия. Предвижда се да бъдат създадени нови пунктове в близост до границата и да се включат нови стоки в списъка на стоките с висок фискален риск.

В момента звеното за фискален контрол на НАП има пунктове в близост до границите с Гърция и Румъния, а също и на пристанищата във Варна и Бургас. Пунктове на данъчните са разположени и във вътрешността на страната край борсите и тържищата. Служителите на НАП, които работят в тях, имат право да спират камиони с рискови стоки и да им слагат пломби и GPS-и. Списъкът на стоките с висок фискален риск се утвърждава от министъра на финансите. В него в момента са включени брашно, захар, месо, мляко, сирене, яйца и различни плодове, зеленчуци и др.

Мобилните данъчни групи, които проверяват търговците на рискови стоки, започнаха работа от началото на 2014 г. Това е довело до увеличаване на декларираната данъчна основа при сделки в рамките на Европейския съюз с 373 млн. лв. През тази година се очаква допълнителен ефект от 74,6 млн. лв., а догодина - от 80 млн. лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес