За 9 май в Москва: България се отчита с венец

Посланикът на България в Руската федерация Бойко Коцев ще положи венец пред Гробницата на Незнайния воин в Москва в навечерието на 9 май, обясниха от външно министерство. Това е единственото държавно мероприятие, което е свързано с честванията на 70-годишнината от края на Втората световна война в руската столица.

На военния парад няма да присъстват никакви дипломати или политици от България. Президентът Росен Плевнелиев, който получи покана за честванията, обяви, че няма да ходи в Москва, тъй като на същия ден се отбелязва Денят на Европа и има много мероприятия, свързани с тази дата.

Повечето европейски лидери също отказаха да присъстват на военния парад в Москва. Германският канцлер Ангела Меркел ще посети руската столица на 10 май и тогава се предвижда да се срещне с руския президент Владимир Путин. Меркел ще положи венци пред Гробницата на Незнайния воин, след което „ще проведе кратка среща с президента на Русия Владимир Путин за работен обяд“, съобщават германските осведомителни агенции. Какви ще бъдат набелязаните теми на разговор между двамата лидери обаче все още няма информация.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини