Бежанците получават статут до 6 месеца

До 6 месеца България ще трябва да отговори на молбите за убежище на бежанците. Това предвижда проект за промяна на Закона за бежанците, който е във фаза на обществено обсъждане. Председателят на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) може да продължи срока с още девет месеца при сложни случаи или ако има наплив на бежанци. Колкото и да е сложен всеки случай, ДАБ ще трябва да се произнесе до 21 месеца.

Властите ще са длъжни да допускат адвокати или правозащитници от неправителствени организации до всеки търсещ убежище у нас, без значение дали се намира в лагер на ДАБ, или в местата за задържане на МВР. Освен това мигрантите ще могат да обжалват становището на ДАНС, че са заплаха за националната сигурност, което в момента е невъзможно, както и ще имат достъп до събраната до момента информация за тях.
Законопроектът въвежда в българското законодателство няколко европейски директиви. Основаната му цел е да се ускори разглеждането на молбите. Списъците за определяне на „сигурни държави“ по произход на бежанците, които изготвя държавата, няма да са задължителни, ако проектът стане закон.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини