748 кандидати се явиха на изпит за 31 прокурорски места

Държавният департамент за България: Корупцията във всички клонове на властта остава проблем

Турски съд прати в затвора учителка с 6-месено бебе

Министър Нанков: През 2024 г. ще пътуваме по „Хемус“ от София до Варна

Ердоган: Бизнесът трябва да приветства извънредното положение, то забранява стачките

ВМРО: Предложението за депутатските заплати е популистко

“Левски” би “Верея” с резервите, лоша вест за Делио Роси

Таекуон-До клуб “Фолкън” с модерна зала в парк „Македония“

Разчистиха още незаконни обекти на плаж Слънчев бряг-север

Британец поиска да се ожени за любимото си ястие, от ресторанта приеха

77-годишна жена убита в момчилградско село Задържан е неин съселянин, който се бил заключил в къщата си

Църква благославя пиенето на алкохол

Рафаел Надал спря Григор Димитров на полуфинала в Монако

95% от населението на света диша мръсен въздух

Почина бащата на убитата в Борисовата градина Яна Кръстева

Трудим се до 12 часа на ден

Служителите на гъвкаво работно време ще могат да работят най-много по 12 часа на ден. Това предвижда проект за промени в Кодекса на труда, подготвени от социалното министерство.

И в момента законодателството дава право работодателите да въвеждат работно време с променливи граници. Те определят времето, през което работникът трябва задължително да се труди – например от 10 до 16 ч. Извън тези часове служителят може да избере кога да отработи останалите 2 часа до пълния 8-часов работен ден. Например от 8 до 10 ч или от 16 до 18 ч.

Идеята на социалния министър Ивайло Калфин е възможностите за гъвкаво работно време да се разширят. Предложението е работодателят да определя задължително присъствие до 6 часа например. Служителят ще решава сам кога да отработи останалите 2 часа. Това може да стане и в друг ден, т.е. намаленото работно време в един ден ще е за сметка на повечето часове в друг ден. В края на седмицата обаче работникът трябва да е изработил установените по закон 40 часа.

Целта на промените е да дадат възможност за по-добър баланс между професионалния и личния живот, се посочва в мотивите. С промените се въвежда например еднодневният трудов договор за наемане на кадри при прибирането на реколтата от плодове и зеленчуци и розобера.

Социалното министерство предлага още социалната пенсия за старост да се увеличи от 113 лв. на 115,15 лв. от 1 юли. Ръстът е 1,9%. Такава пенсия се дава на хора над 70 години, ако годишният доход в домакинството им е по-нисък от гарантирания минимален доход – 65 лв. на месец. Повишаването на тази пенсия ще вдигне минимално свързаните с нейния размер други нетрудови пенсии – например тази за военна и гражданска инвалидност, а също и социалната пенсия за инвалидност. Така ръстът на социалната пенсия за старост ще вдигне дохода на около половин милион възрастни.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.