Производителят на китарите “Гибсън” е пред фалит

Германски военни в Източна Европа се оплакват от липса на зимно облекло

Мадуро поиска диалог с Тръмп

Фърги за се извини за гавра с химна на САЩ (ВИДЕО)

Русия ограничава продажбата наа алкохол за Мондиал 2018

ЕС може да спести 25 млрд. долара годишно с ползване на повече зелена енергия

Откриха антична сграда при ремонт на улица в центъра на Пловдив

Гърция ще получи транш от 5,7 млрд. евро през пролетта

Времето ще бъде облачно

Слави и Ку-ку бенд забиват в O2 Арина в Лондон на 9 юни Най-голямата зала в Европа ще отвори врати за родните музиканти

Чужденци разбиха сладкарница в София и откраднаха десерти Нарушителите сами признават вината си

Русенци на протест за чист въздух

Русия е готова да помогне за решаване на конфликта в Африн

Ученик помогна за залавянето на крадец, опитал да разбие къща

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” във вторник, 20 февруари 2018

Трудим се до 12 часа на ден

Служителите на гъвкаво работно време ще могат да работят най-много по 12 часа на ден. Това предвижда проект за промени в Кодекса на труда, подготвени от социалното министерство.

И в момента законодателството дава право работодателите да въвеждат работно време с променливи граници. Те определят времето, през което работникът трябва задължително да се труди – например от 10 до 16 ч. Извън тези часове служителят може да избере кога да отработи останалите 2 часа до пълния 8-часов работен ден. Например от 8 до 10 ч или от 16 до 18 ч.

Идеята на социалния министър Ивайло Калфин е възможностите за гъвкаво работно време да се разширят. Предложението е работодателят да определя задължително присъствие до 6 часа например. Служителят ще решава сам кога да отработи останалите 2 часа. Това може да стане и в друг ден, т.е. намаленото работно време в един ден ще е за сметка на повечето часове в друг ден. В края на седмицата обаче работникът трябва да е изработил установените по закон 40 часа.

Целта на промените е да дадат възможност за по-добър баланс между професионалния и личния живот, се посочва в мотивите. С промените се въвежда например еднодневният трудов договор за наемане на кадри при прибирането на реколтата от плодове и зеленчуци и розобера.

Социалното министерство предлага още социалната пенсия за старост да се увеличи от 113 лв. на 115,15 лв. от 1 юли. Ръстът е 1,9%. Такава пенсия се дава на хора над 70 години, ако годишният доход в домакинството им е по-нисък от гарантирания минимален доход – 65 лв. на месец. Повишаването на тази пенсия ще вдигне минимално свързаните с нейния размер други нетрудови пенсии – например тази за военна и гражданска инвалидност, а също и социалната пенсия за инвалидност. Така ръстът на социалната пенсия за старост ще вдигне дохода на около половин милион възрастни.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.