Англия плаща по 40 лв. на час на наши медсестри

Българска посредническа агенция набира 80 медицински сестри, болногледачи и лични асистенти за работа в болници и в домове на възрастни хора в Англия. Обявите са публикувани на сайта на Агенцията по заетостта www.az.government.bg в рубриката “Работа в Европа”.

Заплащането за медицински сестри е между 11 и 15 британски лири на час (30-40 лв.) в зависимост от квалификацията и опита. Кандидатите трябва да владеят английски език много добре и да имат шофьорска книжка. Предпочитат се професионалисти с регистрация в английския съвет на медицинските сестри и акушерки и издаден осигурителен номер в Англия. За тези, които нямат такъв номер, българският посредник може да съдейства за регистрация.

Работи се на смени по 40-42 часа седмично. Работното време за болногледачите и личните асистенти е същото. Заплащането за тях е 6,50 британски лири на час (17,5 лв.). За всички позиции се кандидатства със CV и мотивационно писмо на английски език до 29 май. Работодателят не поема разходи за път, квартира и храна. На сайта на Агенцията по заетостта е публикувана и обява за лекар патолог за болница в Дания. Годишната заплата е 100 000 евро.

На фона на засиленото търсене на български медицински кадри в чужбина броят им у нас постоянно намалява. “Преди около 30 години акушерките в България са били към 8300-8400, а сега са към 3300”, каза зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков пред БНР. Недостигът на кадри води до огромен брой извънредни часове работа в сектора.

Пенков увери, че вече се правят проверки за натовареността на акушерките след случая с битото бебе в болница „Софиямед“. За нараняванията на новородената Никол бе обвинена акушерката Емилия Ковачева. Проверка показа, че от началото на годината тя редовно е работела по 240 часа месечно при разрешени 160 часа, а в нощта на инцидента е карала второ поред 12-часово дежурство.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини