Патриарх Неофит: Управниците с една грешна стъпка могат да погубят мнозина

"Бог избира велики личности, които са повикани с делото и живота си са призвани да издигнат поверения им от Бога народ на по-високо стъпало в духовното му развитие. С една своя погрешна стъпка те могат да погубят мнозина, но и с едно мъдро и достойно решение могат да допринесат за благото не само на тези, които зависят от тях, но и на идните поколения".

Това заяви българският патриарх Неофит в словото си след Божествена св. Литургия, която бе отслужена в неделя в Катедрален храм-паметник "Св. Успение Богородично" във Варна, като част от честванията на 1150 годишнината от приемането на християнството в България. В службата участваха гостите от поместните православни църкви, които пристигнаха у нас за тържествата в Плиска в събота. Сред тях бяха представители на Константинополската, Александрийската, Антиохийската и Йерусалимската Патриаршии, както и на православните църкви в Русия, Грузия, Сърбия и Румъния.

Специална благодарност в словото си Неофит отправи към Киевския митрополит Онуфрий, който представляваше Руската православна църква. "Особено бихме искали да приветстваме Вас, Ваше Блаженство, като предстоятел на каноничната Украинска православна църква и приемник на редица видни Киевски първосветители! Приемаме Вашата визита в пределите на Българската православна църква като отговор на нашата покана след посещението на официалната църковна делегация в престолния Ви гр. Киев в рамките на тържествата по случай 1025-годишнината от Кръщението на Русия", обърна се Неофит към митрополита на Украйна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини