„Левски” ще минава ЦСКА по купи

Един испанец от Севиля, луд фен на „Бетис”, а вече и на „Левски”, е на път да промени историята на родния футбол. В сряда вечерта Антонио Аниете би „син” шут на „Лудогорец” (1:0) в 90-ата минута и очерта пътека неговият български клуб да надмине ЦСКА по трофеи.

„Сините” имат 26 национални купи, независимо дали се водят като Купа на България или Купа на Съветската армия. При триумф на финала срещу „Черно море” ще станат 27. „Червеният” клуб е на кота 20.

„Левски” има 26 титли при 31 за ЦСКА. При суперкупите на страната армейците имат 4 срещу 3 за „сините”.

Така тимът от „Герена” има шанс да събере общо 56 официални трофея, а ЦСКА ще остане с 55, освен ако стане шампион.

Има и неофициални призове.

„Червените” притежават 4 купи на Съветската армия, когато турнирът вече е второстепенен и не се води купа на страната. „Сините” пък са с три.

Но тогава при нова купа на „Левски” балансът става равен, което е достатъчно престижно за „Герена”.

Разбира се, ЦСКА води при най-ценния трофей - шампионската титла, има и повече европейски триумфи.

А и все пак „Левски” е батко на вечния съперник - с 34 години по-рано е създаден.

„Левски“ държи на финал в Стара Загора

„Левски“ твърдо държи финалът за купата на България с „Черно море“ да е в Стара Загора. В консултации с БФС, Професионалната лига, полицията, телевизията, варненския и други клубове се обсъдиха вариантите.

От „Черно море“ обявиха, че приемат всяко място, стига да се играе на 24 май, а не на 28-и, както е по програма. Ловеч засега не иска двубоя. „Левски“ също не желае Града на люляците заради ужасните отношения между „сините“ ултраси и местната полиция. „Герена“ твърдо отказва и Бургас, защото е близо до Варна и много далеч от София, а на мача се чакат десетина хиляди запалянковци от столицата. По подобни причини „сините“ приемат, че не е джентълменско да се играе на националния стадион. Докато Стара Загора е на удобно място за двете агитки. Засега никой не се противопоставя твърдо на варианта със стадиона на „Берое“. Има обаче условие „препъникамък“ от полицията. Причината - арената не е изрядна откъм зони за равностойно разделение 50:50 за публиката на „Левски“ и „Черно море“. Хората на реда изрично настояват, ако мачът е в Стара Загора, зоните за фенове да се оформят според условията за охрана. В такъв случай единственият изход е „моряците” да приемат техните привърженици да получат двойно или тройно по-малко места на стадиона. От практична гледна точка едва ли ще е проблем, защото е ясно, че „сините“ ще бъдат в пъти повече от варненци.

Още не е отпаднала възможността и за пренасрочване на финала. Най-оригиналният вариант предвижда мачът да е на 24 май, неделя, а двубоите от предпоследния кръг, вместо да се играят във въпросния уикенд, да минат за сряда (27-и) или четвъртък (28-и). По наредбата в последните два тура всички дуели трябва да бъдат в един ден и час. Всъщност тогава в долната половина на класирането едва ли още ще има интрига.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ