Жандармерия пази “Факултета” (Обзор)

Жандармерия нахлу в софийския ромски квартал “Факултета”. Над 30 униформени обградиха къщата на Кирил Киров-Киро Японеца, след като в събота следобед бе прострелян синът му Януш. Блокадата продължи и днес през целия ден.

Редом до 10-ината жандармеристи край къщата на Японеца обикаляха и шестима негови мургави охранители с анцузи. “Молим ви да се отдръпнете и да си вървите. Ние и г-н Киров няма да коментираме нищо”, казваха гардовете на репортерите.
Стрелбата до къщата на Японеца станала малко след 16 ч в събота. Още около обед гневни роми, предвождани от сестра му Елена и нейните синове Георги и Сотир, организирали протест срещу фамилията на вуйчо си. Събрали се към 20-ина души, които твърдели, че са тормозени и пребивани от Киро и синовете му. Самата Елена заявявала, че четири пъти е пращала жалби срещу брат си в полицията, но никой не си мърдал пръста да го разследва.

Според Киро Японеца тълпата искала да нападне дома му, да подпалят имота му и да направят втора Катуница. Затова той се обадил на телефон 112 и отишъл със синовете си Януш и Спартак да подадат жалба срещу протестиращите в Трето РПУ. Докато били там, негови роднини му позвънили по телефона, че мъже прескачат оградите и налитат да бият брат му. Японеца и синовете му се метнали в колата си и по най-краткия маршрут се прибрали в квартала. Пред Нова тв Киро заяви, че пред къщата си заварил поне 30-ина полицаи с мотори и джипове. Затова той и синовете му слезли спокойно, но били нападнати пред очите на ченгетата.

“Стреляха общо четири пъти. Целеха се в мен, но улучиха сина ми Януш. Аз също гръмнах със законния ми пистолет два пъти във въздуха, за да ги сплаша. Синът ми беше прострелян от племенника ми Георги Петров-Йончо. Той беше с брат си Сотир, тъста си Манол и още 8-9 души наркомани и техни пласьори”, обвиняваше Японеца. Той обясни, че със синовете му имат сериозни фирми, бизнесът им е чист и плащат данъци. Само те спирали синовете на сестра му да зарибяват квартала с дрога, така че от 65 000 души във “Факултето” в момента към 10 000 са наркомани. На всичкото отгоре чадър над тях държали полицаите от Трето РПУ, твърди Киров. Той посочи имената на две ченгета - Боби Василев и брат му Атанас. “Боби Василев го заварих да излиза от шоковото във ВМА, където току-що бяха приели сина ми. Беше отишъл там да провери какво му е състоянието и да докладва на Георги Петров-Йончо”, обяви ромският бос. Според него при стрелбата е бил улучен в ръката и полицай, но вчера от МВР нито потвърдиха, нито отрекоха думите му. Оттам казаха само, че по случая има един задържан. Отказаха да коментират твърденията на ромския бос и обещаха да дадат информация тогава, когато разполагат с проверени факти.
Враждата между Японеца, сестра му Елена и синовете й Георги и Сотир продължава от 10-12 години, разказват хората от квартала. Киро обвинява този клон от рода си, че стои зад всички опити за убийството му. През 2003 г. колата на Японеца бе надупчена от куршуми от мотористи на столичен булевард. За това покушение бе заподозряна бандата на Йоско Костинбродския, срещу която в момента тече делото “Килърите 4” в спецсъда. По него Киро Японеца се яви като свидетел , след като дълго настоява да му бъде осигурена охрана. Пред спецсъда той повтори версията, че Йоско и хората му са били наети от неговите душмани.

Вторият атентат стана през 2005 г., когато Японеца бе прострелян с куршум от снайпер в мозъка на столичния булевард “Васил Левски”. Той оцеля след изключително тежки операции и дълъг възстановителен период. След това стана авенгелски пастор във “Факултета”, като не криеше, че причината да се обръне към Бог е щастливото му изцеление. Според версиата на Японеца между 2001 и 2005 г. той бил прехвърлил акции за 11 млн. лв. на племенника си Георги Петров-Йончо, който се опитвал да го убие, за да не му ги върне и да остане техен наследник.
През 2013 г. Киро Японеца подаде жалба, че племенникът му Йончо готви нов атентат. Барети нахлуха в жилището на мъжа в столичния квартал “Красна поляна” и откриха дрога и пистолет “Берета” с изтрити номера. Първоначално съдът остави Петров в ареста, тъй като срещу него имаше достатъчно доказателства. Вчера обаче Японеца заяви, че делото срещу неговия роднина било прекратено, защото оръжието и наркотиците уж били на друг човек.

Полицията държи чадър над наркобандата на племенника ми Георги Петров-Йончо, твърди Японеца.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право