За ваксините и аутизма на "Атака"

Като се умори да реди геополитически пъзели на тема глобални противостояния, енергетика, военни бази, подземни богатства, джамии, новини на турски и циганска престъпност, партия "Атака" се отдава на по-конкретна народополезна дейност. Но накъде ще се насочи, тя е непредвидимо.

Последната изненада е внезапно обострената загриженост на партията към задължителните имунизации на бебетата и зловредното им въздействие. Затова ПГ, начело с лидера, внася по неотложност законопроект имунизациите вече да станат препоръчителни. Нейната обосновка излага депутатката Миглена Атанасова: "От ваксините много деца отключват аутизъм, бебетата плачат, стават нервни, зачервяват се и се подуват. Според нас е добре майката сама да преценява дали да слага ваксини на децата си или не."

Мотивацията, види се, е убедителна и навярно е почерпана от авторитетни сайтове като "Бг Мама", "Биберон бг" и пр. Неслучайно вносителите се позовават на разточителната писменост по темата, събрана от радетелки на доброволната ваксинация във феисбук.

Друг сериозен аргумент на вносителите е извлечен от световните статистики, според които в САЩ, където имунизационният календар бил най-дълъг, били регистирарани най-много случаи на аутизъм на глава от населението. Да оставим настрана, че в ценностната система на модерния национализъм САЩ заема приоритетно място сред примерите за неподражание. Само че в дадения случай (както и в много други от най-различни области) решението на проблема е извън орбитата на политическите реторики и е изцяло в компетенциите на специалистите - епидемиолози, клиницисти и пр. експерти. Така препоръча и шефката на парламентарната комисия по здравеопазване д-р Дариткова. Даже и тя, макар и с дългогодишен стаж на педиатър, не се реши на становище по въпроса.

А депутатът д-р Димитър Шишков направо отсече:

"Всеки малко разбиращ от медицина знае, че това е най-невероятната глупост, която може да роди човешкият мозък в съвременното общество." Ваксините са предотвращавали епидемии и пандемии, а днес опасността от тях е завишена поради растящия миграционен натиск...

Ненадейното и некомпетентно законодателно вдъхновление на "Атака" не би задържало вниманието, ако не беше част от излинялата и втръснала до немайкъде схема за времезагуба в Народното събрание. А тя е:

- Извеждане на дневен ред спорен проблем, който не е от катастрофична важност за обществото.

- Подпалване на сухите парламентарни съчки, трепетни за дискусии с неизменни позовавания на чуждестранния опит. Ха някой спомене как става другаде, то наскачат опоненти, които изтъкват къде как пък не става.

В случая с имунизациите атакистите изброяват 18 страни в Европа, в които те не били задължителни. А ответната страна размахва пред очите им Австралия, прославена с много добрата си здравна система. Там ако не се имунизирало дете, родителите не само били глобявани, но дори били лишавани от здравни привилегии.

Струва си да отбележим, че сравнителната аргументация при нашето народно представителство и други отговорни люде е все устремена към най-високите части на летвата. И то винаги според угодата. Как пък веднъж не изтъкнаха, че в сравнение с Гвинея-Бисао, Бирма, Миянмар, Руанда, Сиера Леоне и цял билюк още окаяни държавици ние сме една високо цивилизована страна. Така повече биха спечелили симпатиите на електората. Защото той вече е станал такъв минималист, загърбил всяка надежда за равнимост по развития свят, че по-убедително ще му дойде уверението, че отговорните за него мъже и жени, ако не друго, ще се постараят да не го доведат чак до най-изпадналото представителство на човечеството. Поне не се предвижда да е толкова скоро. Крайно време е избирателят да осъзнае, че по-добре на опашката на Европа, отколкото най-отзад на света.

При такава една открито заявена позиция всякакви обвинения в популизъм, каквито си отправят взаимно управляващи, полууправляващи и опозиция, ще отпаднат.

Понеже тези упреци са неизменният лайтмотив на всяка дискусия.

С тях завърши и кратката свада за имунизациите и техните жертви. От Реформаторския блок определиха предложението като популистко и глупаво. От ГЕРБ прозряха търсене на евтини политически дивиденти, което е същото. И цялата дандания отшумя в медиите, като притурка към актуалната графа с неонатални произшествия.

Единствената полза от нея беше отговорното уверение от трибуната на Народното събрание, че "ваксините, които се използват в България, са утвърдени от ЕС и че тяхното прилагане е причина за добро здраве на децата. Че трябва да се затегнат мерките за ваксинации при малцинствата. А родителите - противници на ваксините, да са наясно, че в медицината не е задължително нищо. И сега, ако не искат да си имунизират детето, няма сила в България, която да ги застави. Макар и да имало предвидени санкции за това по закон, те не се спазвали.

Тези извлечения от състоялата се дискусия правят напълно излишна законодателната инициатива на "Атака" да въведе непотребна корекция на закон, който без друго не се спазва.

Защо така постъпи партия “Атака”? Само за да яде време? Надали. Поводи за това тя лесно си намира. За да влезе в концептуални битки? Надали. Понеже концепцията й куца. Защо така баш аутизмът й дойде присърце, при толкова широкия спектър от психични разстройства, обладали като демони от Евангелието българското общество?

Да не би партия "Атака" да съзира у себе симптоматика, която да я прави особено съчувствена към белязаните с тази диагноза. Като например - нарушение в социалните отношения (тя политически приятели и партньори няма), стереотипен, повтарящ се репертоар на действия и интереси (даже и в 43-тото НС вкара същите проектозакони като в предишното), неуместно поведение в социални ситуации (поведението на партийния лидер по самолети и летища, както и с представители на обществения ред), стереотипни, повтарящи се, своеобразни изрази (публиката си ги знае).

За съжаление медицинската наука засега няма становище по въпроса може ли една отделно взета партия да страда от аутизъм? И какви точно зловредни ваксинации са й били направени в детството, щото да се сдобие с това страдание?

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи