Лавров: Великобритания съзнателно е поела курс към разваляне на отношенията с Русия

Пета “пощенска” бомба в Тексас, един човек е ранен

Над 35 цивилни загинаха при ракетен огън от сирийски бунтовници в предградие на Дамаск

Експерт: Отровителят на Сергей Скрипал може да се намира и в Русия

Възможна е тристранна среща между САЩ, Северна и Южна Корея

Израел призна за удар по сирийски ядрен реактор, извършен преди няколко години

На 21 март 2018 да почерпят

Генков на преговори с „Локо“ (София)

Прахът на Стивън Хокинг ще бъде положен в Уестминстърското абатство

Полицията в Пловдив издирва мъж, намерил портфейл с много пари и не го върнал

Старт на ремонта на „Графа“ с финала на европредседателството Корейци искат да правят тикет системата на София

Реферите стягат редиците през уикенда

Висшето поскъпва с 12 на сто от есента По-евтино ще бъде обучението само в Софийския университет, намаленията са между 200 и 500 лева

Доналд Тръмп заяви, че може да се срещне с Владимир Путин в най-близко бъдеще

Тъмната страна на вечното дерби

Военноисторическият музей с нова изложба, показва картини за Първата световна война

Изложбата „Нямах оръжие. Имах раница и статив“ се открива днес в 17 ч в Националния военноисторически музей (НВИМ). Експозицията е част от Националния план за отбелязване на 100 години от Първата световна война и влизането на България в нея

Изложбата представя над 400 художествени произведения на 50 български художници, участвали в бойните действия на Първата световна война и оставили ярка следа в българското изобразително изкуство. Голяма част от произведенията се показват пред публика за първи път, а сред авторите им са изтъкнатите майстори на четката Александър Божинов, Александър Мутафов, Борис Денев, Борис Митов, Владимир Димитров – Майстора, Георги Евстатиев, Георги Машев, Гошка Дацов, Дечко Мандов, Димитър Гюдженов, Иван Вълчанов, Иван Славов, Константин Щъркелов, Михаил Лютов, Никола Ганушев, Никола Танев, Никола Кожухаров, Яким Банчев.

По време на Първата световна война на създадената от Военното ведомство длъжност „военен художник“ са назначени повече от 15 художници, а десетки други са мобилизирани и участват в нея. Благодарение на тях на платно оживява художественият образ на войната с нейните рани, победи и запомнящи се лица. С творбите си те водят към всеки фронт, стигат до всяка позиция и се опълчват на пренебрегването на общочовешките ценности, отстоявайки своята честност като хора и отговорността си като творци.

Изложбата „Нямах оръжие. Имах раница и статив“ ще допълни представите на публиката за Първата световна война и с многобройни интерактивни предложения. За първи път ще бъде показан процесът на реставрация на изложените произведения. Документални кадри от войната и touch-screen приложения ще разкрият атмосферата на историческата епоха и творческия свят на художниците. Чрез специално изработени платна посетителите ще могат сетивно да възприемат техниката на рисуване на някои от авторите.

Изложбата продължава и в постоянната хронологична експозиция на НВИМ, където целогодишно са експонирани едни от най-знаковите произведения на българските военни художници.

В деня на откриването ще може да бъде видян и том първи на двуезичния албум „Българските военни художници в Първата световна война“, издание на Националния военноисторически музей с автор доц. д-р Соня Пенкова.

С изложбата „Нямах оръжие. Имах раница и статив“ Националният военноисторически музей поставя началото на традиционното отбелязване на 6 май – Ден на храбростта и Празник на Българската армия. За поредна година на този ден музеят обявява Ден на отворени врати и представя специална празнична програма от 10.00 до 18.00 часа.

Програмата е съпътствана и от атрактивна фотоизложба „По следите на три войни“, експонирана в пространството пред Министерство на отбраната и Народния театър „Иван Вазов”. Тя е посветена на трите големи годишнини, отбелязвани през 2015 г. – 130 години от Сръбско-българската война, 100 години от влизането на България в Първата световна война и 70 години от края на Втората световна война и може да бъде видяна в периода 30 април – 14 май 2015 г.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.