Политолог: Обявяването на Сакскобургготски за цар на българите има политическо послание, но обществото не го подкрепя

Решението на Светия синод да обяви Симеон Сакскобургготски за „цар на българите“ има своето политическо послание, но то не бива да бъде преувеличавано. Това коментира в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ политологът Даниел Смилов.

Той подчерта, че България е парламентарна република и българското общество стои твърдо зад това. Според него това решение има някакво политическо послание и може би е реверанс към историческата роля на Симеон Сакскобургготски, но идва в контекста на една парламентарна република и не бива да му се придава такова голямо значение.
„В България властта произтича от волята на народа, а не произтича от волята на Господ или от някакви религиозни причини.

В крайна сметка ние сме взели решение като нация, като народ да живеем в република, да живеем в демокрация и това е основата на властта в страната. Каквото и да е посланието на решението на Българската православна църква, то не може да противоречи на тази логика“, категоричен е Смилов. Според него не може да се говори за някаква сериозна подкрепа за една такава монархическа интерпретация и категорично няма противопоставяне между републиканци и монархисти в съвременното българско общество.

Политологът коментира още, че Симеон Сакскобургготски едва ли ще се завърне в политиката, защото реалното основание за участие в нея е обществената подкрепа, а той не се ползва с такава. По думите на Смилов липсата й не може да се компенсира с подкрепа от групи интелектуалци или решения на Светия синод.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини