Защитената местност Ченгене скеле тъне в боклуци

Защитена местност „Ченгене скеле“ тъне в боклуци. Безброй найлонови торбички, бутилки, чаши, части от рибарски лодки са разпилени по брега. Къде са птиците в залива, пита възмутена дама от Бургас в рубриката „Моята новина“ на Нова телевизия.

„В събота със семейството ми решихме да се разходим из защитената местност. Този малък и красив залив край Бургас е уж пристан за много видове защитени от изчезване птици. По информация на Българско дружество за защита на птиците, в залива Ченгене скеле са установени 180 вида птици, от които 52 са включени в Червената книга на България. От срещащите се видове, 80 са от европейско природозащитно значение, а като световно застрашени са включени 6 вида. На това място гнезди малък корморан и блестящ ибис“, разказва Елена.

„Тук няколко пъти е бил наблюдаван световно застрашеният и изключително рядък тънкоклюн свирец. Този вид е наблюдаван в природата само 415 пъти от началото на миналия век до 1993 г. Мястото е от голямо значение и за мигриращите птици. За съжаление птици не видяхме. Кой трябва да се грижи за чистотата на защитените местности? Птиците се нуждаят от помощта ни, за да не изчезнат!“, добавя природозащитничката

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони