Божидар Димитров: Не е работа на църквата да се меси в политиката

- През последните месеци Българската православна църква много активно се занимава с темата “монархия”. Решено е по време на молитви Симеон Сакскобургготски да бъде споменаван като цар на българите. Какво е вашето обяснение, г-н Димитров?

- Искам да припомня, че България е парламентарна република по конституция. В тази конституция също така е записано, че църквата е отделена от държавата. Стойността на това, което направи БПЦ по отношение на Симеон, е равностойно на това, което може да направи всеки, какво да кажа, автономен университет и неправителствена организация. Тя може, ако иска, да обяви Симеон Сакскобургготски и за император дори на Византия, какъвто се канеше да се обяви дядо му - цар Фердинад - през 1912 г., който даже си беше приготвил и атрибутите и се снимал дори с тях.

- Какво следва от това?

- Не виждам никакви опасения от това освен усещането, че църквата се меси в политическия живот, което не е нейна работа. Ще припомня, че още през Средновековието църквата издигна лозунга “Кесаревото - кесарю, божието - богу!”, което означава, че всеки трябва да си гледа неговите дела. Църквата да си се занимава с божиите дела, а държавата да си гледа нейните.

- Не е ли притеснително, че дори самата църква изглежда разединена? Дори покрай честванията от покръстването в Плиска не дойдоха много от епископите.

- Може би са били заети. Странно впечатление ми направи, че Дометиан беше там, но не беше в тържествените дрехи и не беше горе при останалите.

- Какво е обяснението?

- Не знам. Той ми е приятел, но нямах време да го попитам. Освен това аз бях много щастлив по една друга причина.

- Каква е тя?

- От 15 години се опитвам да възстановя Голямата базилика в Плиска и преди два месеца започнах кампания за събиране на средства. Сега вече получих подкрепата и на правителството, и на църквата.

- Защо e толкова важна тази базилика?

- Малцина знаят, но това е най-голямата базилика в Европа до XVII век, когато е построена “Св. Петър” в Рим.

- По-голяма дори и от “Св. София”?

- Да, по-голяма е и от нея. “Св. София” е дълга 72 метра, а тази е 102 метра. Базиликата в Плиска е израз на величието на средновековна България и очевидно е държавен символ, предназначен да смайва чуждестранните делегации. Не случайно тя не е изградена както се е градило тогава, включително и във Византия, с ломен дребен камък и тухли, а от огромни, 350 килограмови, правилно обработени блокове от мраморизиран варовик.

Тя е от изключително значение за България и не случайно е разрушена от османлиите. Османлиите искат да превърнат християнското население в “рая”, което означава “стадо”. Те са осъзнавали прекрасно, че едно стадо, за да бъде управлявано добре, не трябва да има спомен за миналото си величие. И вместо да използват тази сграда дори за склад или да я направят джамия, те са я разрушили до основи, монтирайки около нея няколко варници, които са стопили както варовика, така и мраморната окраса на църквата. Римляните наричат тази практика “damnatio memoriae” - изтриване на паметта. Затова смятам, че възстановяването на този храма не е с туристическа цел, а с цел възстановяването на паметта.

- Няма ли да ви обвинят отново, че правите бутафорни възстановки?

- Кой ще ме обвини? Кой?

- Мнозина вече ви обвиниха за други архитектурни възстановки...

- В какво ме обвиняват. Хайде сега. С това, в което ме обвиняват, те показват своето невежество. И аз вече не ги наричам експерти. Това са архитекти, които са завършили архитектура и които халхабер си нямат от история. Те не знаят, че тази църква е от западен тип. Планът й е донесен в двора на княз Борис от епископ Формоза - пратеник на папа Николай I. Църкви с подобен план има в Италия под път и над път, само че в по-малки размери, но пропорциите са същите. Ще ме обвиняват невежи хора. И да, няма да се размина с лошите думи, в това съм сигурен.

- Не мислите ли, че България е била велика единствено при монарси?

- Вижте, ако питате моето мнение какво държавно устройство ни трябва, аз не харесвам парламентарната република, но не харесвам и монархията. На България й трябва президентска република. Монархът може да е свестен, но синът му да е откачен и да натвори много глупости. Монархът може да се разболее и пак да натвори глупости. Вижте Фердинанд. С ръка на сърцето ще призная, че до 1912 година той е бил много добър владетел. Превърнал е България в западна държава. По време на Балканската война е много добър до победата в генералната битка. Но след това, като вижда, че по вестниците има снимки само на генерали, нещо му става.

- И националната катастрофа е готова.

- Така е, уви. Защото не “съюзниците разбойници” настъпват, а именно Фердинад дава заповед да нападнем съюзниците си. Монархът винаги може да сбърка, докато президентът кара два мандата и край. После се отърваваме от него, ако тръгне назад.

- На Запад президентът не може повече от два мандата, но на Изток може до старчески пелени. Путин управлява близо две десетилетия, Ердоган - също.

- При 87 на сто одобрение на Путин и $2000 заплата на лекари и учители, естествено е, че Путин ще прави каквото си иска. Същото е и при Ердоган.

- Трябва ли да ни е страх от амбициите на Ердоган?

- Ние малко погрешно тълкуваме, че той има неоосманистки амбиции. Прочетох прочутата книга на Давутоглу и установих, че това е просто една програма за развитието на Турция - забележете - за 50 години напред. Османската империя е империя на исляма, а не на турците.

- Не се ли опасявате, че Турция също може да поеме исляма като знаме?

- Не, защото в Турция никога нямаше да има този стандарт и такова икономическо развитие, ако не беше република и светска държава. Ердоган може да се заиграва заради гласовете с вярващите, но той е умен политик и знае какво прави. Той иска велика Турция, но не като граници, а като стандарт, икономика, доволен и щастлив народ.

- Наближава 9 май. У нас и по този повод ври и кипи - трябва ли, не трябвали да уважим парада в Москва. Какво мислите вие?

- Вижте, Европейският съюз не можа да постигне единно мнение по въпроса кой какво да прави. Ако няма да ходим на парада - няма да ходим всичките 28 държави или да отидат на 10 май, както реши да направи Ангела Меркел, или на 9 май, но без да присъства на парада, както ще направи чешкият президент Милош Земан. А нашият президент нито на 9-и, нито на 10-и. Не е добре това. Трябваше някой да отиде - ако не държавният глава, поне министър-председателят. Бих посъветвал Бойко Борисов да отиде, но вече е късно. Значението на тази победа над Хитлерова Германия е огромно.

Тоталитарни управления - дал бог и в днешно време, но този режим беше и расистки. Той целеше изтреблението на цели народи, освен арийците, които според тази идеология бяха германците и наследниците на викингите в северните държави. Трябва да припомня, че и ние – славяните, бяхме влезли в плановете на Хитлер като народи, които трява да се превърнат в тор в полето на арийската нива.

- Сталин не блести с по-голям хуманизъм.

- Да, един от победителите също беше тоталитарна държава, но Сталин избиваше от страх заради идеологически причини. Докато фашизмът избиваше по расов принцип - мъже, жени, деца, болни, евреи, цигани.

Колко хора знаят у нас, включително и лично вие, че демократична Швеция - тези мирни и кротки хора - през 30-те години, повлияни от фашистката идеология, стерилизираха всичките си цигани, без да ги питат, разбира се.

- Много хора биха аплодирали днес подобна идея, уви.

- Ами напишете го, за да го вземе Волен Сидеров на въоръжение. Пък и не само той.

Нашият гост:

Божидар Димитров е роден на 3 декември1945 г. в гр. Созопол, в семейство на бежанци от Източна Тракия.

Завършил е история и археология в СУ "Климент Охридски".

През 70-те години на ХХ век проучва архивите на Ватикана (изпратен от Държавна сигурност), където попада на част от „История на България“ на Петър Богдан Бакшев, написана през 1667 година - историкът я намира в архива на Борджиите.
На 24 декември 1985 година е утвърден за старши научен сътрудник II степен.

След промените през 1989-а е бил два пъти кандидат-депутат от БСП, бил е общински съветник от същата партия.

През 2009 година напуска БСП и дава подкрепата си за ГЕРБ. Издигнат е за мажоритарен кандидат за народен представител от младата партия и става народен представител.

В първото правителство на Бойко Борисов е назначен за министър без портфейл, който отговаря за Агенцията за българите в чужбина, Държавна агенция „Архиви“ и Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет, но през 2011 г. е освободен от поста по негово желание.

Директор на Националния исторически музей.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта