Разпъват шатра на Тодор Живков за събора на овцевъдите край Лясковец

Монголска шатра от времето на прабългарите разпъват край Лясковец. Тя ще е част от атракциите на Националния събор на овцевъдите, който се организира от 8 до 10 май от Асоциацията за развъждане на българска млечна овца. Юртата е била подарена през 80-те години на миналия век на Тодор Живков от монголския президент. Инициаторите за събора пък сая наели като в нея ще бъдат изложени щандове за овче месо, сирене и мляко.

Съборът ще бъде посетен от дипломати от Португалия, Либия, Израел, Полша, Дания и Казахстан. Овцевъди от 14 държави ще обменят опита си в бранша. На поляните край петропавловския манастир своя продукция ще изнесат 240 изложители. Сред тях ще има животновъди, занаятчии, производители и дистрибутори на земеделска техника.

Над 830 ще са животните - овце, кози, кучета, коне и магарета, които ще бъдат докарани за проявата. Особено внимание ще бъде обърнато на каракачанското и българското овчарско куче. Ще бъдат проведени многобройни игри- за най-бързо стригане и доене на овце, обезкостяване на агнета, печене на чеверме.

Кулинарният спец Ути Бъчваров пък ще готви курбан и агнешки кебап три дни край светата обител. Над 2100 фолклорни певци и танцьори ще се изявят и ще огласят местността с народни ритми. Председателят на сдружение "Национален събор на овцевъдите в България" Симеон Караколев подчерта, че овчето месо и мляко са дефицит в цяла Европа. "В момента тече рекламна кампания в целия Европейски съюз, дело на Асоциация "Българска млечна овца". Тя е финансирана от Европейската комисия с 3,5 милиона евро", информира Караколев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони