Аудиенция при папа Франциск мести откриването на Пеещите фонтани в Пловдив

Аудиенцията на премиера Бойко Борисов и правителствена делегация при папа Франциск на 23 май изтегли с ден напред официалното откриване на новите Пеещи фонтани в основно обновената Цар Симеонова градина в Пловдив.

Новината съобщи кметът на града под тепетата Иван Тотев. Той уточни, че министър-председателят ще пререже лентата на 22 май след 21 часа вечерта, като ще кацне с правителствения "фалкон" на летище Пловдив директно от Рига след двудневно посещение в Латвия. На 23 май сутринта Бойко Борисов с няколко министри ще излети от аеропорта край Пловдив за Рим начело на официална наша делегация във Ватикана по случай Деня на българската писменост и култура.

Сто солисти от Държавната опера в Пловдив ще участват в спектакъла по случай откриването на Цар Симеоновата градани и Пеещите фонтани, а шоуто ще приключи с грандиозна заря. Празникът ще продължи и на 23 май, когато Пловдив ще отбележи с общоградско тържество официалното си обявяване за Европейска столица на културата през 2019 г. Това ще стане на 18-19 май на заседание на Съвета на министрите на Европа в Брюксел, като на форума ще присъстват кметът Иван Тотев и министърът на културата Вежди Рашидов.

Цар Симеоновата градина в Пловдив вече е окабелена с 12 км оптична мрежа, към която ще бъдат вързани 52 видеокамери на невралгични места в най-големия парк под тепетата. На общинската сесия в четвъртък ще се гласува предложението на кмета Тотев за отпускане на 46 000 лв. за камери, рекордери и монитори. Първите 16 8-мегапикселови камери ще бъдат монтирани около водните площи и детските площадки в Цар Симеоновата градина.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини