Общо 37 години затвор за обвинените в убийството на Николай Радев от Дупница

Общинските съвети без лекари и юристи Декларации за несъвместимост ще се подават след следващите местни избори

Община Елена получи дарение от Швейцария за доброволното формирование

Таня Андреева: Скандалите в здравеопазването между министрите и управителите на НЗОК са по-скоро традиция, отколкото изключение

Мошеник отнесе глоба от €208 000 в Мюнхен

Четворен ръст на морбили в Европа И България е в тревожната статистика на СЗО

Десетки убити и ранени граждани на Русия и ОНД при сражение в Сирия

Столичната община съветва гражданите какво да правят при терористичен акт При взрив в метрото лягайте на пода, инструктират от "Московска 33"

Мароканецът, задържан у нас за тероризъм, ще остане 90 дни в ареста

Лавров заяви, че ситуацията в Африн може да се реши чрез пряк диалог между Дамаск и Анкара

Спасителите на Преслав с екипировка от Швейцария

Адвокатите на Йоан Матев искат да бъде преместен в Софийския затвор Съдът даде ход на делото за убийството на Георги Игнатов

Григор дал 14 проби миналата година

Съдът отказа да освоби предсрочно братоубиец

Обществената трапезария в Търново ще работи без прекъсване цяла година

Проф. Емил Ботев: Последващите трусове в Непал може да продължат 2 или 3 години

Последващите земетресения в Непал е напълно възможно да продължат 2 или 3 години. Това каза в интервю за „Фокус” ръководителят на Департамент „Сеизмология” в Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН проф. Емил Ботев.

„Това е едно вътрешноконтинентално земетресение, което става на контакта между две плочи. То не е в океански тип зимна кора, където са характерните в тихоокеанския сеизмичен пояс и където е възможно много бързо да затихнат последващите трусове. При колизионните земетресения, какъвто е случая на сблъскване на две плочи – индийската от Юг и евроазиантската в Хималаите, този контакт предполага продължителен процес на разтоварване на напреженията”, обясни проф. Ботев. Според него обаче, едва ли може да се случи по-силно земетресение от онова, което стана по-миналата събота.

„Не се изключва обаче развитие на процеса в съседство. Не само в посока Катманду, но и в източна посока. Напълно възможно е този процес да продължи най-малко две години. Поне такива са наблюденията ни на територията на нашата страна от преди 110 години. 1904 година става едно такова земетресение с магнитуд 7,8 в Югозападна България, които афтършоци продължават повече от две години и половина”, допълни проф. Ботев. Той уточни, че този процес за такъв тип сблъсък междуконтитентални плочи е напълно възможен да продължи 2 или 3 години.

„Последващите земетресения обаче задължително ще са по-малки с поне единица магнитуд от най-силното. Би трябвало за напред земетресенията с магнитуд по-голям от 6 да бъдат едно огромно изключение. Множеството земетресения с магнитуд по-голям от 6 в първите дни и земетресенията с магнитуд 7,9 са охлабили в максимална степен. Почти всички къщи и жилища в района на Предхималаите, където се намира и Катманду, може да се очаква, че по-слаби трусове са в състояние да доведат до необитаемост още десетки или стотици жилища. Те и без това са изградени по един абсолютно необезопасен от сеизмична гледна точка начин”, каза още проф. Емил Ботев.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете