Планирайте море до 12 септември Есенен полъх от следващата седмица, температурите падат с 10 градуса

Financial Times с нов проект в България

Пропука се най-дебелият лед в Арктика

САЩ замрази руски активи за стотици милиони долари

Апаш с 13 присъди осъди прокуратурата Рецидивистът искал 25 000 лева, получи 2500 лева

Депортираха нацистки военнопрестъпник САЩ предадоха Якив Палий на Германия

Потвърдиха гаранцията от 50 хиляди лева за Бенчо Бенчев

Сърбия може да върне задължителната военна служба

Клоп не иска и да чува за титла

Няма външни наранявания по трупа на изхвърленото бебе на сметището край село Гарваново

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 22 август 2018

Фен с килим хит в Русия

„Байерн“ иска Гризман на всяка цена

Бордът застана зад Моуриньо

Премиерът Борисов: Няма да угаждаме на БСП на всеки шест месеца да правим предсрочни избори

Свлачище затрупа крайбрежната алея на Варна

Тонове пръст и скали се срутиха вчера от ската на Морската градина върху крайбрежната алея до Четвърта буна във Варна. Свлачището тръгнало около 13 ч в района под Станчовата алея в най-северната част на парка. Около 100 м от алеята, по която минават пешеходци и автомобили, както и малкия паркинг на самата буна, се оказаха засипани от кал, камъни и нападали от ската дървета. По чудо няма жертви, коментираха пристигналите на мястото експерти от общината и „Геозащита“. От няколко дни в района рукнаха подпочвени води, които заблатиха зоната край алеята, обясниха рибари от близкото селище.

Полиция и пожарна отцепиха трасето. То ще остане затворено поне до 7 май, защото водата продължава да тече и има риск от ново свличане на земни маси, каза Олег Колев, главен експерт „Свлачища и укрепване на територии“ в общината. Така единственото трасе, по което с кола се стига до брега и до прясно отворените плажни кръчми, в момента е блокирано. Зареждането на ресторантите временно ще става от южния край на алеята. Затворена бе и Станчовата алея в Морската градина. Тя носи името на бившия ни външен министър Иван Станчов, чийто имот на върха на ската е превърнат в център за деца със специални потребности „Карин дом“.

Свлеченият участък е на 150 м от укрепената преди няколко години зона над Алея Първа. В проекта „Холдинг Варна“ наля 20 млн. лв. „Имаше вариант укрепването да продължи, но тогава Станчов, повлиян от бунтуващи се срещу Алея Първа екоорганизации, категорично отказа“, коментира Андрей Василев, търговски пълномощник на „Лазурен бряг 91“, която стопанисва варненските плажове. Според Олег Колев обаче рухналият скат е част от Морската градина и е държавна собственост. До 8 май експерти от „Геозащита“ ще трябва да подготвят доклад за характера и обема на поредното варненско свлачище.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.