Свлачище затрупа крайбрежната алея на Варна

Тонове пръст и скали се срутиха вчера от ската на Морската градина върху крайбрежната алея до Четвърта буна във Варна. Свлачището тръгнало около 13 ч в района под Станчовата алея в най-северната част на парка. Около 100 м от алеята, по която минават пешеходци и автомобили, както и малкия паркинг на самата буна, се оказаха засипани от кал, камъни и нападали от ската дървета. По чудо няма жертви, коментираха пристигналите на мястото експерти от общината и "Геозащита". От няколко дни в района рукнаха подпочвени води, които заблатиха зоната край алеята, обясниха рибари от близкото селище.

Полиция и пожарна отцепиха трасето. То ще остане затворено поне до 7 май, защото водата продължава да тече и има риск от ново свличане на земни маси, каза Олег Колев, главен експерт "Свлачища и укрепване на територии" в общината. Така единственото трасе, по което с кола се стига до брега и до прясно отворените плажни кръчми, в момента е блокирано. Зареждането на ресторантите временно ще става от южния край на алеята. Затворена бе и Станчовата алея в Морската градина. Тя носи името на бившия ни външен министър Иван Станчов, чийто имот на върха на ската е превърнат в център за деца със специални потребности "Карин дом".

Свлеченият участък е на 150 м от укрепената преди няколко години зона над Алея Първа. В проекта "Холдинг Варна" наля 20 млн. лв. "Имаше вариант укрепването да продължи, но тогава Станчов, повлиян от бунтуващи се срещу Алея Първа екоорганизации, категорично отказа", коментира Андрей Василев, търговски пълномощник на "Лазурен бряг 91", която стопанисва варненските плажове. Според Олег Колев обаче рухналият скат е част от Морската градина и е държавна собственост. До 8 май експерти от "Геозащита" ще трябва да подготвят доклад за характера и обема на поредното варненско свлачище.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони