Експерти: Има възможност да се привлекат китайски инвестиции в България

Има ли нужда ЕС от инвестиционно споразумение с Китай? Какви са възможностите и предизвикателствата пред България в контекста на преговорите между ЕС и Китай? По какъв начин страната ни би могла да привлече китайски инвестиции? На тези и други въпроси се опита да отговори дискусията, организирана съвместно от Европейския съвет за външна политика (ЕСВП) и Българската агенция за инвестиции, с участието на Ангела Щанцел (експерт в ЕСВП), Стамен Янев (Изпълнителен директор на Българската агенция по инвестиции) и Даниел Вълчев (бивш зам. Министър-председател и настоящ член на Съвета на ЕСВП), съобщиха от Българската агенция за инвестиции.

Надграждайки върху публикацията на ЕСВП „Европейският интерес в инвестиционно споразумение с Китай“, Ангела Щанцел подчерта нуждата от единство в позициите на държавите-членки на ЕС като начин Съюзът да извлече максимума от преговорния процес с Китай. Стамен Янев и Даниел Вълчев се фокусираха върху перспективите за България като поясниха, че страната ни представлява малък пазар за инвеститор с размерите на Китай. Все пак, според тях, има възможност да се привлекат китайски инвестиции, ако България се позиционира като своеобразен "вход" за Китай към вътрешния пазар на ЕС. Дискусията се фокусира също върху съществуващия формат за сътрудничество с Китай 16+1 и българското участие в него.

България очевидно има интерес да привлече колкото се може повече китайски инвестиции. Въпреки това, този интерес все още не се е материализирал в консолидирана държавна позиция. Формирането на регионални съюзи, включително с държави извън ЕС и в контекста на формата 16+1 е възможност, която трябва да бъде взета предвид, според участниците в дискусията.

На събитието присъстваха около 40 експерти от различни държавни институции и агенции.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини