Деница Сачева: 40% от учителите ще излязат в пенсия до 8 години

Полицаи четат лекции на пенсионери в Берковица

Индия планира полет до Луната през април

Десетки кандидат-студенти посетиха ВТУ в Деня на отворените врати

Димитър Главчев: Не бягаме от темата за Истанбулската конвенция

Дъщеря закла болната си майка си и опита да се самоубие в Лом

Незагасена цигара подпали къща за гости в Еленския Балкан Разследват палеж на автомобил в Павликенско

Загинали са всички на борда на катастрофиралия ирански самолет

Велико Търново пoсреща Световната организация на местните власти Престижният форум е в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС

Разследват животновъдна ферма в Ново село (СНИМКИ) Крави предизвикват ПТП-та, тъпчат гробове, нахлуват в интернат, землището осеяно с трупове на говеда

Вежди Рашидов: Надявам се, че Борисов и Радев ще се разберат като мъжкари

Самолет с 66 души на борда катастрофира в Иран

Шумен почита паметта на Апостола на свободата

Гришо срещу Федерер на финала в Ротердам Българинът досега няма победа срещу швейцареца

Тръмп разкритикува ФБР за пропуските му във връзка със стрелбата в училище във Флорида

Експерти: Има възможност да се привлекат китайски инвестиции в България

Има ли нужда ЕС от инвестиционно споразумение с Китай? Какви са възможностите и предизвикателствата пред България в контекста на преговорите между ЕС и Китай? По какъв начин страната ни би могла да привлече китайски инвестиции? На тези и други въпроси се опита да отговори дискусията, организирана съвместно от Европейския съвет за външна политика (ЕСВП) и Българската агенция за инвестиции, с участието на Ангела Щанцел (експерт в ЕСВП), Стамен Янев (Изпълнителен директор на Българската агенция по инвестиции) и Даниел Вълчев (бивш зам. Министър-председател и настоящ член на Съвета на ЕСВП), съобщиха от Българската агенция за инвестиции.

Надграждайки върху публикацията на ЕСВП „Европейският интерес в инвестиционно споразумение с Китай“, Ангела Щанцел подчерта нуждата от единство в позициите на държавите-членки на ЕС като начин Съюзът да извлече максимума от преговорния процес с Китай. Стамен Янев и Даниел Вълчев се фокусираха върху перспективите за България като поясниха, че страната ни представлява малък пазар за инвеститор с размерите на Китай. Все пак, според тях, има възможност да се привлекат китайски инвестиции, ако България се позиционира като своеобразен “вход” за Китай към вътрешния пазар на ЕС. Дискусията се фокусира също върху съществуващия формат за сътрудничество с Китай 16+1 и българското участие в него.

България очевидно има интерес да привлече колкото се може повече китайски инвестиции. Въпреки това, този интерес все още не се е материализирал в консолидирана държавна позиция. Формирането на регионални съюзи, включително с държави извън ЕС и в контекста на формата 16+1 е възможност, която трябва да бъде взета предвид, според участниците в дискусията.

На събитието присъстваха около 40 експерти от различни държавни институции и агенции.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.