Финасовият отчет: Над 5 млрд. лева са лошите кредити в КТБ

Близо 5 млрд. лева са лошите кредити в Корпоративна търговска банка към края на март, сочи финансовият отчет на банката в несъстоятелност, публикуван на сайта на Българската фондова борса. Това означава, че над 99 % от кредитния портфейл на банката е класифициран като "нередовен".

В отчета за първото тримесечие синдиците Лазар Илиев и Росен Ангелчев посочват, че кредитният портфейл на банката продължава да се влошава. В края на миналата година, когато лицензът на банката вече беше отнет, лошите кредити бяха над 97 на сто. В края на март редовни са заемите в размер на 34,7 млн. лева, което прави 0,7 на сто от целия кредитен портфейл. След приспадането на провизиите той е малко под 712 млн. лева. Начислените провизии за покриването на загуби са малко над 4,2 млрд. лева.

Очаквано Корпоративна търговска банка е на загуба, като в края на март тя е 10,4 млн. лева. Въпреки това активите на банката са се увеличили с малко над 2 на сто спрямо края на миналата година. В края на март те са малко над 1,8 млрд. лева. Увеличението се дължи на превалутирането между левове и щатски долари.

В отчета синдиците декларират, че от началото на специалния надзор на 20 юни миналата година до момента сделки със свързани лица не са правени. Данни относно цесиите и прихващанията няма.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини