Глупавите грешки на умните хора

Вероятно сте чели статии с безброй съвети как да напишете CV и да избегнете гафове, които може да провалят кандидатстването ви за работа. Например да не допускате идиотски правописни грешки от типа, че имате висше „образУвание“, след което няма как да очаквате да ви приемат на сериозно. Със сигурност сте попадали и на текстове за най-честите грешки при интервюто за работа. Като например да кажете на мениджъра да изчака малко, за да отговорите в чата на свой приятел. Четете и си казвате: „Аз не съм някой тъпак, за да направя подобни глупости“.

Въпреки това трябва да бъдете нащрек. Това, че сте начетени и умни, не е гаранция, че няма да допуснете глупава грешка. Напротив, понякога интелигентните хора са по-склонни заради високо самочувствие или прекалена самоувереност да подценят ситуацията и да правят гафове, които ги правят аутсайдери при търсенето на нова работа. Какви грешки допускат най-често умните хора?

Лежите на стари лаври

Успехите, които сте имали досега, носят увереност, но не ви превръщат автоматично във фаворит при кандидатстване за работа. Никой работодател няма да ви наеме само заради впечатляващата визитка. Даже напротив, това може да се окаже пречка, защото понякога води до опасенията, че кандидатът ще има прекалено високи претенции.

Предимство ще ви дадат не постиженията от миналото, а ако успеете да убедите мениджмънта, че сте точният човек, който ще подобри резултатите на компанията в бъдеще. Затова отделете време, за да проучите фирмата и да разберете най-важните изисквания за желаната позиция. Това ще ви ориентира при подготовката на професионалната ви биография и мотивационното писмо. Вместо да акцентирате, че сте завършили престижен университет в чужбина или че през последните 2 години са ви повишили 3 пъти, по-добре изтъкнете как квалификацията и досегашният ви опит ще са от полза за бъдещия ви работодател.

Прекалявате с ненужна информация

Вие сте интелигентен и добре образован човек с разностранни интереси. Не допускайте обаче грешката да претрупате CV-то си с ненужна информация. Помнете, че мениджърите по подбора на кадри се интересуват от това да намерят хора, които ще свършат най-добре работата.

За вас може да е много важно, че сте завършили курс по френска кухня, но няма нужда да споменавате това в биографията си, ако кандидатствате за анализатор в маркетингова компания. Преди да изпратите CV и мотивационното писмо, прегледайте текста и си отговорете на въпроса дали написаното показва, че вие сте точният човек. Ако е така, значи всичко е наред.

Искате да затапите интервюиращия

Много хора приемат интервюто за работа като битка между тях и интервюиращия ги и се опитват да надхитрят противника. Неслучайно интернет пространството е пълно с текстове, които съветват как да се измъкнем от неудобни въпроси и да покажем на човека отсреща, че сме по-умни и знаещи от него.

Понякога се случва да ви зададат въпрос, който ви вбесява, и вероятно сте искали да възкликнете “Какво общо има това с работата ми, по дяволите!”, но е по-добре да владеете нервите си. Ако прецените, че интервюиращият не е в час, по-скоро помислете дали наистина искате да работите в тази компания. Недейте обаче да го приемате като ваш враг и да се настройвате, че иска да ви прецака. Мениджърът по подбора не е ваш противник, а просто иска да намери най-доброто решение за компанията си. Опитайте се да го убедите, че вие сте подходящият човек, без да се надхитряте с него.

Нямате онлайн профил

Репутацията на кандидатите става все по-важна при наемането на персонал. В наши дни най-лесният начин да намерите информация за някого е, като напишете името му в някоя търсачка в интернет. Дори и в България мениджърите, които не правят това, вече са рядкост.

Добра идея е сами да проверите какво излиза за вас в мрежата. Ако резултатът не ви задоволява, може да си направите професионален профил, който да ви представя пред потенциални работодатели. Бъдете активен потребител и оставяйте коментари в сайтовете във вашата област. И не на последно място изчистете профилите в социалните мрежи от снимки, които ви представят в неподходяща светлина.

Не използвате контактите си

При търсене на работа обикновено първата стъпка е да се обадите на приятели и роднини. В България този подход е изключително разпространен. Неслучайно се смята, че намирането на работа става с връзки. Доказателство за това са и данните на НСИ, че повечето хора разчитат повече на близките си, вместо да проверяват обяви или да пускат CV до избрани компании.

Дори за вас тази тактика да работи успешно, със сигурност можете да професионализирате начина, по който използвате мрежата си от контакти. Отделете време за срещи с бивши съученици, състуденти или колеги, които работят във вашата област. Идеалният вариант би бил да се запознате с човек, който работи в компанията, в която искате да кандидатствате. Попитайте ги всичко, което ви интересува, и слушайте внимателно. И помнете, че и най-умните могат да научат нещо и от наглед най-глупавите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес