Президентът Плевнелиев удостоява утре с военни звания висши офицери

На 5 май, вторник, президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Росен Плевнелиев ще удостои с висше военно звание офицери от Българската армия. Церемонията ще се състои от 14.30 часа в Гербовата зала на „Дондуков“ 2, съобщиха от прессекретарията на държавния глава.

Върховният главнокомандващ ще удостои със званието „генерал-лейтенант” заместник-началника на отбраната генерал-майор Константин Попов.

Държавният глава ще връчи на началника на Военномедицинската академия бригаден генерал Николай Петров пагони на „генерал-майор“. Началникът на Военната академия „Георги Сава Раковски” контраадмирал Митко Петев ще бъде назначен на длъжността командир на Военноморските сили, считано от 30 юни.

От същата дата поста на началник на ВА „Г. С. Раковски“ ще заеме досегашният началник на Националния военен университет „Васил Левски“ бригаден генерал Тодор Дочев.

Бригаден генерал Дочев ще бъде повишен в звание „генерал-майор”. Полковник Пламен Богданов ще бъде назначен за началник на НВУ „Васил Левски“ със звание „бригаден генерал”.

По време на церемонията президентът Плевнелиев ще отличи контраадмирал Димитър Денев с орден „За военна заслуга“ първа степен.

По повод 6 май - Ден на храбростта и празник на Българската армия, от 19.00 ч. в зала „Арена Армеец“ върховният главнокомандващ ще присъства на парад на военните духови оркестри.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини