Половин тон марихуана в ТИР (обзор)

ТИР с тайници, натъпкани с над половин тон марихуана за 2,5 млн. евро на дребно, бе задържан на граничен пункт Кулата. Със залавянето на пратката е разбит канал за дрога от Албания към Белгия, съобщи вчера главният секретар на МВР Георги Костов.

Камионът с българска регистрация влязъл на 1 май в България. Той е собственост на гръцка фирма със седалище у нас. Шофьорът - гръцкият гражданин Клеантис Домпулус (44 г.), носел документи, че вози контейнери с пластмасови изделия. Агенти на ГДБОП обаче предварително имали сигнал от партньорски служби и затова отклонили тира за проверка. Така били открити двойни дъна в пода на тира. Оттам ченгетата с помощта на митничари извадили 275 пакета с общо 530 кг марихуана. Пакетите са били пресовани и вакумирани. Пратката трябвало да стигне до Белгия, където да се разпродаде на дребно, разказа Костов. Той поясни още, че тайниците са били монтирани така, че се е наложило пакетите да бъдат вадени с кран.

Гръцкият шофьор е задържан под стража, каза наблюдаващият прокурор Весела Стоилова от Благоевград. Той е заплашен от 10 до 15 г. затвор. През юли 2013 година гъркът Домпулус е бил осъден в Хасково за контрабанда на цигари.
Марихуаната е отгледана и пакетирана в Албания. Тестовете показали, че тревата е с високо съдържание на наркотично вещество, добави главсекът.

"Това е първият по-стойностен удар на звено "Наркотици" след завръщането на ГДБОП в МВР”, каза още Костов. От думите му стана ясно, че ГДБОП издирва още български и чужди граждани, свързани с разбития албански канал. Към момента обаче няма други задържани.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право