Хайка за колани и детски столчета в колите

Засилени мерки за спазването на правилата за безопасност при превоз на деца организира "Пътна полиция" в рамките на Третата глобална седмица за пътна безопасност на ООН, която стартира в понеделник.

Тази година мотото й е "Спаси живота на децата". Затова в един от дните на седмицата в града и региона ще бъде проведена специализирана полицейска операция по метода на широкообхватния контрол, при която ще се следи дали подрастващите се возят в обезопасителни столчета и вързани с колан, правоспособни ли са шофьорите и с каква скорост се движат. Това предупреди инспектор Ясен Жеков от сектор "Пътна полиция" при ОД на МВР. Засилено полицейско присъствие ще има и край училищата, парковете и забавачките, като без компромис ще се глобяват водачите на неправилно паркирали коли, които застрашават безопасността на децата, допълни зам.-областният управител на Варна Цветомир Петров.

Статистиката сочи, че за първите 4 месеца от тази година във Варненско при катастрофи е загинало едно дете, а ранените са 28 - със 7 повече от същия период на 2014 г. Повечето пострадали хлапета са били пътници, а не пешеходци, като най-честата причина за катастрофите с ранени деца е превишената скорост или отнемането на предимство. Затова на тематични родителски срещи полицаи и педагози ще призоват майки и бащи да дават личен пример, като шофират разумно и не пресичат на червено или извън пешеходните пътеки. Беседи ще се проведат и сред учениците от началния курс.

В петък в 12 ч патрулки със специални надписи и включени сирени ще бъдат разположени на възлови кръстовища и край училища и забавачки. Служителите на реда ще излязат с шапки в ръка, за да почетат с едноминутно мълчание децата, загинали при катастрофи. Същия ден в много от храмовете в града ще бъдат отслужени панихиди в памет на невръстните жертви на пътни инциденти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини