Община Варна погва немарливи собственици на исторически сгради

Община Варна е твърдо решена да накара собственицита на сгради - архитектурни паметници, да ги ремонтират. За целта вече функционира специално звено “Недвижимо културно наследство” към Дирекция “Архитектура и градоустройство”. Както писа “Твоят ден”, местната власт вече актуализира списъка с архитектурни паметници, които вече са над 700, и той е изпратен за одобрение в Министерството на културата.

Междувременно общинарите активно издирват собствениците на някои от имотите. Започнали са със сградите, които са в най-лошо състояние. За 15 от тези здания вече има изготвени констативни протоколи за аварийно-временно укрепване, а други десетина са изпратени за съгласуване с Националния институт за недвижимо културно наследство. Новото звено използва всякакви начини, за да открие притежателите на паметниците на културата. По тази линия вървят кръстосани проверки в общинските масиви и Агенцията по вписванията.

След констатиране на нередност кметът ще издава заповед, която ще задължава собствениците за тяхна сметка да извършат в определен срок необходимите укрепителни, консервационни, реставрационни и ремонтни дейности. Ако те не изпълнят разпореждането, местната власт ще направи ремонта за своя сметка, като върху имота се вписва законна ипотека в полза на общината за обезпечение на направените от нея разноски. Обжалването на заповедта не спира изпълнението , а по закон общината има право да поиска от съда да постанови незабавно изпълнение и да издаде изпълнителен лист, обясниха юристи.

В момента в лошо състояние са около 130 сгради, в това число имоти и от стария, и от актуализирания списък.

Новата процедура бе изпробвана за първи път в средата на април, когато кметът Иван Портних задължи собствениците на “Морско казино” на входа на Морската градина, да стегнат сградата. До принудителни действия не се стигна, защото ремонтът бе започнат почти веднага след заповедта и върви по предписанията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони