Започна кандидатстудентската кампания на Софийския университет

Издирват стрелец, ранил с въздушна пушка минувач

Наркодилър “изгоря” след сделка с хероин за 3,90 лв.

Ученици създават собствен туристически продукт Младежите забавляват туристи като аниматори

ВАС отхвърли иск във връзка с референдум за Морската градина

115 години от създаването на Порт Бургас Стих на Хр. Фотев ще вдъхновява фотоконкурс

Осъдиха бензиностанция да плати за травма на клиентка

Над 27 000 читатели посетили за година библиотеката в Горна Оряховица Най-малкият абонат е 5-годишната Ралица Арабаджиева

Борисов към Орбан: Предлагаме 100% надеждна охрана на външните граници

Орбан за Борисов: Границите могат да се опазят само от решителни лидери

Сотир Цацаров изиска делото за прегазената жена в село Търнава

Сидеров иска парламентарна комисия да изчисти името на Левски

Верижна катастрофа запуши столичния бул. „Цар Борис III”

Иззеха мариухана за 216 000 лв. от оранжерия в Шуменско

В Монтана се поклониха пред паметта на Апостола

Внезапни проверки в болниците

Районните здравни каси да могат да правят внезапни проверки – в момента на оказване на медицинската помощ. И ако се установи нарушение, да налагат санкции в реално време, без да се чака тази дейност да се отчете от лекари и болници, както е в момента. Освен това експертите на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да проверяват трудовите и гражданските договори на медиците, отпуските и болничните им, както и какви са техните месечни графици.

Това са част от предложенията на управителя на институцията д-р Глинка Комитов, които той е предал на депутати от здравната комисия. В момента народните представители разглеждат промени в Закона за здравното осигуряваане (ЗЗО) на второ четене.

Ако можехме да правим проверки на договорите, нямаше да се случи това, което стана в една болница, каза д-р Комитов, визирайки инцидента с пребитото бебе в “Софиямед”. Ако в лечебните заведения има такъв контрол, ще бъде ясно и дали наистина в тях има съответните квалифицирани кадри, добави още д-р Комитов. Той настоява и районните каси да могат да проверяват лекари и болници извън своята територия, както и да се повишат и глобите – за физически лица най-малко 5000 лв., а за юридически – най-малко от 10 000 лв. В момента за едно административно нарушение в болницата глобата е до 200 лв., като сме имали и санкции за 2 лева, които са обжалвани, каза д-р Комитов.

Всяко едно предложение за по-добър и ефективен контрол ще срещне подкрепата на здравната комисия, коментира пред “Труд” нейната шефка д-р Даниела Дариткова.

Тя обаче уточни, че технологически не е възможно да се вкарат подобни предложения при второто четене на ЗЗО. Заради това те могат да се добавят при разглеждането на поправките в Закона за лечебните заведения, по който вече тече обществено обсъждане.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.