Министър чете „Отче наш“

Външният министър Даниел Митов ще прочете Символа на вярата и молитвата “Отче наш” в българския манастир “Св. Георги Зограф” в Атон по случай патронния му празник.

Митов ще води традиционната правителствена делегация, която тази година ще е по-скромна - едва 4 души. Парламентът ще командирова само 6 депутати - Димитър Главчев и Красимир Велчев от ГЕРБ, Кирил Цочев от АБВ, Найден Зеленогорски и Мартин Димитров от РБ и Димитър Байрактаров от ПФ. На собствени разноски вероятно ще пътуват Йордан Цонев и Камен Костадинов от ДПС.

Политиците присъстват обикновено на началото и края на дългото богослужение. Митов ще се срещне с монашеското братство и ще посети административния център на Света Гора - Карея.

В състава на българската делегация е включен и Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, който ще оглави богослужението в българската светогорска обител. То започва следобед на 5 май в манастира и завърши в около 8 ч сутринта с литургия и шествие с чудотворната икона на свети Георги. Заедно с митрополита ще пътуват и други клирици на БПЦ.

Преди седмица правителството дари техника за предпазване от пожари на Зографския манастир.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини