Майстора като военен художник

Повече от 400 творби на 50 български художници, участвали по бойните полета на Първата световна война и изобразили страданията и героизма на българския войник, са събрани в уникална изложба, която бе открита вчера в Националния военноисторически музей. Поводът е 100 години от влизането на България във войната и празника на армията 6 май.

Голяма част от произведенията се показват пред публика за първи път. Сред майсторите на платната са едни от най-видните творци в българското изобразително изкуство - Майстора, Борис Митов и Борис Денев, Александър Божинов, Александър Мутафов, Димитър Гюдженов, Константин Щъркелов, Никола Танев, Никола Ганушев, Яким Банчев. 15 професионалисти са били мобилизирани от военното ведомство като военни художници, други са били по фронтовете като редови бойци, но пак не са оставяли четката.

Изложбата, озаглавена “Нямах оръжие. Имах раница и статив”, ще бъде отворена безплатно за посещение на Гергьовден - 6 май. Публиката ще види за първи път и как е извършвана реставрацията на някои от картините, дoкyмeнтaлни кaдpи oт вoйнaтa, а touch-screen пpилoжeния paзкpиват aтмocфepaтa нa иcтopичecкaтa eпoxa. На откриването бе представен и първият том нa двyeзичния aлбyм “Бългapcкитe вoeнни xyдoжници в Пъpвaтa cвeтoвнa вoйнa”, издaниe нa Haциoнaлния вoeннoиcтopичecки мyзeй с автор дoц. д-p Coня Пeнкoвa.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура