На 21 април 2018 да почерпят

Химическите инспектори на ООН все още не са посетили Дума

Гергана Орлова след инцидента с ранената полицайка: Върнах се в миналото незабавно. Бях изненадана и разочарована През 2003 г. жената преживява същия ужас

И в България се открива Институт за изучаване на Холокоста

Италиански съд наложи тежки присъди на мафиоти и бивши държавни служители

Вдигат паметник на кан Тервел около НДК Грандиозни чествания за 1300г. от победата над арабите при Константинопол

Азербайджанска красавица фенка на 100 Кила Певицата беше на двудневно посещение в България, за да представи песента си „X My Heart“

САЩ определи Русия и Китай като „дестабилизиращи сили“

Турската Централна банка е изнесла златния си резерв от Федералния резерв на САЩ

Антитерористично учение се състоя на полигона „Ново село“

Три нарушения – пак на изпит за книжка МВР организира курсове и прави регистър на джигитите

Парите за пенсия носят доход до 6,1% Инфлацията изяжда спестяванията за старини

Вижте акцентите от броя на “Труд” в събота, 21 април 2018

Министър Ангелкова пред WTTC: В последните две години туризмът в България отчита ръст от над 25% Във всеки проект за развитие на туризма участват местните хора, общините и бранша

Президентът Румен Радев: Цветанов трудно осмисля това, което чете  (ОБЗОР) Държавният глава обяви, че кампанията му отдавна е отчетена пред Сметната палата 

Петима първолаци се борят за едно място в елитни столични училища

Снимка: БТВ

Напливът за прием в първи клас в елитните столични училища в пъти надвишава свободните места, пише „Монитор”. Над 77 000 малчугани се очаква да прекрачат прага на училището за първи път наесен, което означава, че ще има голяма конкуренция в най-престижните училища.

В 119-о СОУ „Михаил Арнаудов” петима кандидат-първолаци се борят за едно място. До момента подадените заявления са 500, а местата – само 100, съобщи директорът на школото Диян Стаматов. Той очаква до края на кампанията молбите да стигнат до 700.
Подобно е положението и в столичното 31 СУЧЕМ, известно като Бастилията.
Подадените заявления там са 450, а местата са 96.

„Вече стана много по-трудно да влезеш в първи клас, отколкото във висше училище”, коментира директорката на училището Надежда Николчева и допълни, че подадените заявление растат „застрашително”.

За втора година в Бастилията молбите за първи клас се подават онлайн. Около половината от родителите, които са подали заявления за децата си, са заложили на електронното кандидатстване. То спестява реденето по дълги опашки и отнема около 8 минути.

172 пък са подадените заявления в столичното 137 СОУ „Ангел Кънчев” при 104 места. „Голяма част от родителите се отказаха от подаване на заявленията, защото им обяснихме, че не отговарят на критериите обясни директорката на школото Мариана Закова. Тя уточни, че са имали консултации с тези родители, на които им било обяснено, че нямат реални шансове.

Домът в близост до училището и постоянният адрес в квартала ще имат още по-голяма тежест при отсяване на кандидат-първокласниците в столичните училища. Директорите на най-желаните школа са взели мерки, така че хлапетата от квартала да имат решаващо предимство при класирането.

Колкото по-близо е домът на детето до училището, толкова повече точки ще получи при класирането. Постоянният адрес също ще носи бонус точки. Така например местожителството с над шестмесечна уседналост ще носи двойно повече точки спрямо по-скорошната адресна регистрация. Мярката се въвежда заради честата практика родителите да се регистрират на нов адрес дни преди кандидатстването.

С предимство се приемат и деца, които имат братче или сестриче в същото училище. Колкото по-малко е братчето, толкова повече точки получава кандидат-първолакът. Допълнителни точки получават и децата, които са учителски отрочета или внучета на учител от съответното училище, за което кандидатстват.

Крайният срок за подаване на документи е 29 май. Имената на приетите на първо класиране деца ще станат ясни на 3 юни.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.