Полски лекари трансплантираха гърло, това е третата подобна операция

Полски лекари успешно са извършили трансплантация на гърло, две години след като направихa успешна трансплантация и на лице. "Светът е виждал две подобни операции и преди, но тази операция бе най-мащабната", каза Адам Мачиевски, ръководител на екипа за трансплантация в южния град Гливице, цитиран от полската агенция ПАП.

37-годишният Михал имал напреднал рак на гръкляна, което наложило и извършването на сложната операция. Процедурата продължила 17 часа, по време на които била извършена трансплантация на ларинкса, трахеята, гърлото, хранопровода, щитовидната жлеза, мускулите и кожата.

"Благодаря на всички за всичко", прошепна Михал по време на пресконференцията, защото той все още има проблеми с говоренето.

Но той се възстановява добре, според Мачиевски.

"Бяхме изненадани от това колко бързо той започна да диша и да говори. Ние дори трябваше да го спираме", каза той, цитиран от БГНЕС.

Предстои дълъг път на възстановяване, преди Михал да може да "говори нормално, да се храни и диша като всички останали", добави Мачиевски.

Същият екип отбеляза успех и през 2013 г., когато извърши първата в света животоспасяваща трансплантация на лице. Пациентът бе мъж, пострадал тежко в каменоделен цех.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят