Омбудсманът иска проверка за лекарствата за диабет

Националният омбудсман Константин Пенчев изпрати на министъра на здравеопазването препоръка за преоценка на предложението за изключване от Позитивния лекарствен списък на лекарствените продукти за болните от диабет, съдържащи тиоктова (алфа-липоева) киселина, както и за обсъждане на възможните мерки за осигуряване на достъп до адекватно съвременно лечение на пациентите с усложнения, произтичащи от диабета.

Повод за препоръката са получени в институцията сигнали от пациентски организации, в които се изразява притеснение от настъпването на сериозни и необратими последствия за пациентите, чието лечение към момента е основно на такива лекарствени продукти. Неправителствените организации акцентират върху необходимостта от провеждане на адекватно лечение на диабетната полиневропатия като усложнение на захарния диабет и посочват, че то е възможно единствено с тези продукти.

Друг проблем, сочен в писмата до омбудсмана, е премахването на самостоятелната клинична пътека "Диабетна полиневропатия" с произтичащото от това ограничаване на възможностите за лечение.

В препоръката Константин Пенчев пише: "Като национален омбудсман съм силно обезпокоен от възможността заличаването на лекарствените продукти с международно непатентно наименование Thioctic acid от Позитивния лекарствен списък да доведе до лишаване на гражданите с диабет от правото им на достъпна медицинска помощ и индивидуално лечение и съответно на негативно въздействие върху тяхното здраве.

Проява на отговорното държавническо мислене е изготвянето на подобни предложения да е основано на предварително обсъждане с изявени медицински специалисти и представители на пациентските организации при отчитане на обстоятелството, че диабетът е социално значимо заболяване. Смятам, че в случая е необходима внимателна преценка дали няма да бъдат застрашени, или нарушени права на пациентите, включително и дали е осигурена алтернативна възможност за тяхното лечение".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини